Vijeće ministara vratilo iznos takse za gostujuće umjetnike

Vijesti 26. jul 201713:27 > 13:38
N1

Nakon apela ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvada Kurića i održane press koferencije o pogubnoj odluci Vijeća ministra BiH vezanoj za administrative takse, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na jučerašnjoj sjednici usvojilo je odluku o izmjeni tarifa kojom se administrativne takse za kulturne radnike vraćaju na prvobitne iznose. VRAĆ

Podsjećanja radi, Vijeće ministara BiH u maju ove godine donijelo je odluku da se administrativna taksa za strance (uključujući gostujuće kulturne radnike) poveća sa 5 KM na 100 KM. Ovaj iznos dodatno bi opteretio naše ustanove kulture i naše festivale, obzirom da su oni dužni plaćati taksu za gostujuće umjetnike.

“Ukazujući javno koliko je ova odluka pogubna za našu kulturnu scenu, uspjeli smo se izboriti da se ovaj problem riješi i dokazati da se upornost ipak isplati. Ovim putem zahvaljujemo svima koji su nas podržali, a posebno medijima koji su svojim izvještavanjem o ovom problemu dali veliki doprinos da se ovo pitanje riješi”, saopćeno je iz Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.