Moore za N1: Velika je bruka što Mostarci ne mogu glasati

Vijesti 27. jul 201718:19 > 18:31
N1

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini zatvorila je privremeni područni ured u Stocu, jutros, a taj potez za N1 komentarisao je Jonathan Moore, šef misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Moore je kazao da je veliko iznenađenje za međunarodnu zajednicu bili nemiri za vrijeme izbora u Stocu, 2. oktobra prošle godine, gdje su se vidjele velike tenzije. Zbog toga je otvoren privremeni ured, koji je radio uspješno.

“Izbori su obnovljeni, izlaznost je bila 75 posto. Nemaju još zamjenika načelnika, ni predsjedavajućeg Opštinskog vijeća, ali iz budžetskih razloga moramo zatvoriti tu kancelariju”, izjavio je.

Brigu o Stocu i dalje će voditi veliki OSCE-ov ured u Mostaru, potvrdio je za N1. Kazao je da postoji još niz problema u tom gradu, poput ‘dvije škole pod jednim krovom’, ali je važna prisutnost OSCE-a u Mostaru – odakle će pratiti situaciju.

A šta je sa Mostarom?

“Teško je uporediti situacije. Rezultat krađe demokratije je bio jasan, reakcija CIK-a jasna. Obnovili su izbore u Stocu, nisu mijenjali statut kao u Mostaru. Nadamo se da će statut u Mostaru biti promijenjen, a vodeće stranke, SDA i HDZ moraju imati svoje prijedloge”, izjavio je.

Kaže da su mnogi spremni preuzeti ulogu medijatora za Mostar, ali stranke nose odgovornost.

“Velika je bruka što Mostarci više od osam godina ne mogu glasati”, izjavio je šef Misije OSCE-a za BiH.

Kaže da demokratija u BiH nije ukradena, ali jeste u teškom stanju. Pomenuo je i to da je slučaj Sejdić-Finci velika prepreka na putu ka reformama, EU i NATO-u, i da sve to mora da bude riješeno.

Šta OSCE može učiniti?

“Nije naše da pratimo ni da nudimo razna rješenja, naša uloga je drugačija. Izvinjavam se, ali moram zaštiti sebe i našu misiju. U Jajcu smo imali jasnu ulogu. Što se EU tiče – imate veliku delegaciju, ljude u Briselu koji prate. Što se nas tiče – možemo pokazati put, govoriti o principima, ali ako političari imaju svoje prioritete – samo možemo pokazati put, ne znači da su odlučni da će ići tim putem”.

Nije želio mnogo komentarisati otkazani sastanak stranačkih lidera u Mostaru jučer, a kazao je da će sličnih prijedloga biti još. Potakao je na druženje političara u svakom smislu, na način kako to rade obični građani. 

O pravosuđu u BiH

“Imamo dosta stručnjaka u pravosudnim institucijama, koji su naši partneri. Našli smo ljudi koji nisu tako uspješno radili svoj posao. Onda smo njima ponudili savjete, preporuke. Nekada su bili zahvalni, nekada nisu. Ponosan sam da su moje kolege i kolegice su pokazale taj put. Što se tiče Tužilaštva BiH, sa Gordanom Tadić i Sudom BiH imamo odlične odnose”, kazao je.

U poređenju sa situacijom od prije godinu ili dvije dana, kazao je da je dosta bolje – ali rad se mora poboljšati, biti efikasniji, te da će OSCE uvijek gledati da pomogne bh. institucijama.

Kratko je prokomentarisao slučaj Gorana Salihovića, kazavši da nije pročitao materijale, ali da njegov slučaj nije prvi te vrste.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.