Hitna pomoć ima pet puta više intervencija na otvorenom

Vijesti 01. aug 201709:10 > 09:28
N1

Sena Softić Taljanović, direktorica Hitne pomoći Sarajevo i doktorica za N1 je kazala da je u proteklom periodu povećan broj intervencija na javnim mjestima zbog žestokog toplotnog vala koji vlada na području cijele Bosne i Hercegovine.

Softić Taljanović preporučuje da građani slušaju preprouke profesionalaca, doktora i da se uputa treba pridržavati svaki dan.

“Preporuke važe za zdrave, bolesne, stare i mlade. Ne treba izlaziti u periodu od 10 do 18 sati, smanjiti kretanje i fizičke aktivnosti. Nedopustivo je da ljudi džigiraju i cijepaju drva u podne”, kazala je.

“Povećan je broj intervencija na javnim mjestama jer preporuke nisu ispoštovane. Tada treba boraviti u hladovini i piti dosta vode”, preporučuje.

Softić Taljanović kaže da treba izbjegavati gazirana i alkoholna pića, kao i kofein, a konzumirati sezonsko voće i povrće, te hranu spremati isključivo za jednodnevnu upotrebu.

Što se garderobe tiče, treba nositi onu sa prirodnim vlaknima, svijetlih boja, laganu obuću, oči zaštiti sunčanim naočalama, a glavu kapom ili maramom.

“Preporuke se odnose na sve građane, ali djeca, trudnice i građani treće dobi – na njih treba obratiti pažnju. Mi smo intervenisali kod tri trudnice koje su doživjele kolaps. Šire se krvni sudovi, dolazi do mogućih incidenata, a najblaži je kolaps. To su nam najčešće intervencije, a slučajevi su pet puta veći od uobičajenog”, kazala je gostujući u Novom danu.

Povećan je broj i srčanih te moždanih udara koji nastupaju na ulici, jer visoke temperature dodatno opterećuju srce i organizam. Softić Taljanović preporučuje izbjegavanje fizičkih napora za vrijeme trajanja ekstremnih vrućina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.