BiH i ostale zemlje uputile apel Evropskoj komisiji

Vijesti 02. aug 201711:25 > 11:40
Pixabay

Hrvatska je za voće i povrće koje uvozi iz trećih zemalja, među kojima je i BiH, odredila takse koje su 22 puta veće od dosadašnjih. Prema novim cijenama taksi, umjesto 90 kuna (12 eura), sada će se naplaćivati 2.000 kuna (270 eura).

Iz Hrvatske tu odluku obrazlažu navodima da im je “dosta da idu niz dlaku zahtjevima EU i ustezanja od zaštite svojih seljaka”. Hrvatska je proširila spisak voća i povrća koje mora da prođe fitosanitarni nadzor na granici ako dolazi iz trećih zemalja, što uključuje zemlje regije koje nisu u EU.

Povodom najnovije odluke Hrvatske o vancarinskim barijerama za uvoz poljoprivrednih proizvoda, nezvanično saznaje N1, u ponedjeljak u Sarajevu će biti održan samit predstavnika Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore.

Novonastalu situaciju za N1 je komentarisao Bruno Bojić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH. On je kazao da je ova informacija zabrinjavajuća za bh. gospodarstvo, posebno za proizvođače voća i povrća koji su nemilo dočekali ovakve mjere.

“Ove mjere nisu u duhu i formi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Slijedom tih njihovih mjera, BiH, Srbija, Makedonija, Crna Gora, Albanija i Kosovo uputili dopis i apel Evropskoj komisiji, na ruke generalnog direktora za pitanje trgovine, u kojem smo tražili da se zaustavi nekorektno ponašanje onih koji donose ovakva pravila. Jutros smo taj zajednički dopis uputili. Smatramo da će se nešto postići”, kazao je Bojić za N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.