Protesti malinara u Bratuncu: Neprihvatljiva otkupna cijena

Vijesti 04. aug 201717:18 > 17:22
Anadolija

U Bratuncu je danas održan mirni protest proizvođača maline sa područja opština Srebrenica, Bratunac i Milići.

Malinari su još jednom sa protesta poručili da su nezadovoljni ponuđenim cijenama otkupa maline.

“Mi smo donijeli odluku da je otkupna cijena maline od 1,90 KM neprihvatljiva za sve proizvođače. Naš stav je da cijena ne smije biti niža od 2,50 KM. Ovo je miran protest kojim izražavamo svoje nezadovoljstvo zbog cijene maline. Mi smo imali sastanak sa predstavnicima opština, kao i sa predstavnicima hladnjača kojima smo iznijeli svoje probleme i uslove. Imamo neke najave da bi cijena mogla biti veća, ali ništa konkretno”, rekao je predsjednik Udruženja proizvođača malina “Vilamet“ Ljubiša Alempić.

On je istakao da situacija nikome ne ide u prilog, i da ni za koga nije dobra.

“Ponuđena cijena otkupa je ponižavanje proizvođača maline. Mi nećemo stati na ovom mirnom protestu. Preduzećemo određene korake i ići ćemo prema Ministarstvu poljoprivrede i vladi. Probleme koje mi imamo imaju i druge regije, tako da se nadam da ćemo svi zajedno ići ka rješenju problema. Nismo još donijeli odluku da blokiramo hladnjačare, ali ni to nije isključeno. Mi želimo da imamo dobru cijenu za naš rad. Svi okupljeni ovdje žele da žive pošteno od svog rada”, rekao je Alempić koji je poručio da malinari neće prihvatiti cijenu maline ispod 2,50 KM.

Proizvođači upozoravaju da je budućnost malinarstva, koje je trenutno u ekspanziji u srednjem Podrinju i strateška razvojna grana opština ove regije, potpuno neizvjesna.

“Ako ne bude ova cijena od 2,50 KM mislim da ću odustati od prozivodnje u narednoj godini. Da smo znali za ovu cijenu mnogi ne bi ni radili. Cijena od 2,50 KM je ipak neka realna cijena po kojoj bi malinari mogli da opstanu i unaprijede svoju proizvodnju. Ovo ne smije ovako da bude, ovo je ponižavanje nas” rekao je Milorad Stanojević iz mjesta Ratkovići.

Pojedini proizvođači najavljuju da će radije uništiti malinjake, nego dozvoliti da ih neko svake godine ucjenjuje i bogati se na njihovom radu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.