"Lucifer" dijelove Evrope drži pod crvenim meteoalarmom

Vijesti 05. aug 201712:46 > 12:50
Reuters

Neumoljivi toplotni val, nazvan “Lucifer“, koji je ove sedmice zahvatio dijelove Evrope držao je nekoliko dana rekordno visoke temperature, uzrokujući barem dva smrtna slučaja i natjerao vlasti na izdavanje upozorenja zbog velikih vrućina.

Ekstremne vrućine u Italiji, dijelovima Francuske i Španije i na Balkanu, dovele su do desetaka požara, oštećenih usjeva i povećanja potrošnje energije i vode. Vlasti su u nekim područjima izdale saobraćajna ograničenja i zabranile rad na otvorenom tokom najtoplijih dijelova dana, kada su temperature dostizale i 40 stepeni Celzijusa.

Meteorološki zavod Španije u subotu je objavio hitno upozorenje zbog visokih temperatura za 31 od 50 provincija. Vlasti u drugim zemljama pozivaju ljude da ostanu u zatvorenom prostoru i bez prijeke potrebe ne izlaze vani, te da piju puno vode.

U BiH će danas preovladavati sunčano i vruće. Tokom poslijepodneva ponegdje u centralnim, istočnim i zapadnim područjima Bosne je moguć pljusak kiše praćen grmljavinom. Vjetar, slab do umjeren, u Bosni sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini jugozapadni. Dnevne temperature od 33 do 39, na jugu i sjeveru do 42 stepeni Celzijusa, kažu iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Slično vrijeme očekuje se i u nedjelju, dok se blaže osvježenje predviđa za ponedjeljak, kada bi se jutarnje temperature trebale kretati od 15 do 20, na jugu od 22 do 26, a dnevne od 23 do 29, na jugu od 32 do 38 stepeni Celzijusa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.