Srednjoškolci iz BiH odlaze u SAD

Vijesti 07. aug 201711:50 > 12:23
Fena

Sedam od ukupno devet stipendista Kennedy-Lugar Youth Exchange and Study (YES) programa sutra odlazi u Sjedinjene Američke Države (SAD) na jednogodišnji program školovanja. Ovo je deveta generacija učenika iz Bosne i Hercegovine koji će putem YES programa provesti jednu školsku godinu u SAD-u.

Radi se o učenicima iz raznih dijelova BiH koji će tokom svog boravka u SAD-u živjeti s američkim porodicama i pohađati američke srednje škole. Ovogodišnji učesnici programa su iz Mostara, Banje Luke, Sarajeva, Tuzle i Bosanskog Petrovca. 

Kennedy-Lugar program razmjene i školovanja osnovao je američki Kongres u oktobru 2002. godine kao odgovor na događaje 11. septembra 2001. godine. Program financira State department, a zastupa, sponzorira i implementira Kancelarija za obrazovanje i kulturu u saradnji s bh. organizacijom “American Councils for International Education”. 

YES program namijenjen je učenicima prvih i drugih razreda svih srednjih škola koje se nalaze na području BiH, saopćeno je iz “American Councils for International Education” u BiH. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.