Vasić za N1: Kontramjere BiH više škode Hrvatskoj

Vijesti 07. aug 201717:30 > 17:35
N1

Nemanja Vasić, potpredsjednik Vanjsko-trgovinske komore BiH (VTK) za N1 komentarisao je zaključke sa ministarskog sastanka povodom stupanja na snagu Pravilnika o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća sa tržišnim standarima u Hrvatskoj.

On je istakao da je ovo mjera sezonskog karaktera, koja ne može dugo da opstane zbog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Po novom pravilniku naknada za svaki obavljen inspekcijski nadzor ili kontrolu i svaku pojedinu vrstu voća i povrća prilikom pregleda inspekcije u Hrvatskoj iznosi 2.000 kuna (270 eura), dok je ranije iznosila 90 kuna (12 eura), što nije predstavljalo veliko opterećenje za bh. izvoznike.

Ministri trgovine Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije konstatovali su da je Hrvatska prekršila principe Svjetske trgovinske organizacije, a Vasić je kazao da će Makedonija i Crna Gora, kao članice Svjetske trgovinske organizacije pisati organizaciji da se očituju po ovom slučaju.

“U Skoplju će biti naredni sasatanak, a to je bitno jer ove slučajeve imamo između sebe u trgovini, i da se to ne ponavlja, jer nije u duhu trgovinskih odnosa”, kazao je Vasić.

“Imamo prednost zbog kontramjera, jer bi druga strana bila više oštećena. Mi u Hrvatsku izvozimo 1.200 tona, a uvozimo 5.000 istih tona. Oni bi bili na šteti”.

Iz Hrvatske su poručili i to da se mjera odnosi na 168 zemalja, a Vasić ipak smatra da je ovo mjera sezonskog karaktera, jer je u pitanju roba koja ne može dugo da opstane, jer nije definisana SSP-om.

Ministri su pojasnili da za mjere Hrvatske nema opravdanja.

“Nema govora o tome, ovo je diskriminirajuća mjera, da zaštite domaće proizvođače. To bi pilo vode kada bi te mjere bile za proizvođače iz Hrvatske”, kazao je Vasić.

On je u Danu uživo kazao da su mjere neka vrsta ekonomskog rata, jer se cijena ne može izdržati – a odvraća od uvoza.

“Suviše se fer ponašamo u svemu ovome, sa željom da uđemo u Evropsku uniju i uskladimo standarde”, kazao je Vasić, naglasivši da će ministar trgovine i ekonomskih odnosa u narednih nekoliko dana napraviti određene korake u ovom slučaju i odlučiti o odgovoru BiH.

Detalji današnjeg sastanka su u vezanoj vijesti, a kompletno gostovanje pogledajte u video prilogu. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.