Genjac: Što ministri HDZ-a miniraju transportnu zajednicu

Vijesti 07. aug 201718:32 > 18:39
N1

"Imajući u vidu na brojne probleme, koji su neriješeni, godišnji odmor političari nisu zaslužili", izjavio je Halid Genjac, predsjednik Glavnog odbora SDA i delegatom stranke u Domu naroda Parlamenta BiH.

Ipak kaže da je to u ravni fraze, jer i da ne odu na godišnji odbor – pitanje bi bilo da li bi se nagomilani problemi riješili.

“Mislim da treba zanemariti iluzije i ideje zbog kojeg su se desila ta ratna razaranja, ostaviti iluzije o preuređenju prostora, udarima na suverenitet BiH, i posvetiti se rješavanju pitanja ulaskom u razgovore i spremnosti za političke kompromise za korist svih građanja BiH”, izjavio je Genjac.

Kazao je da sve probleme koje BiH ima su problem isključivosti jedne, druge i treće političke strane u BiH.

Naveo je primjer transportne zajednice kao primjer isključivosti.

“To je tijelo oko kojeg postoji saglasnost, odgovarajući princip koji uvažava standarde, i ako treba da se formira komitet u Beogradu, gdje države mogu predstavljati državni ministri, ne mogu se praviti izuzeci za BiH da je predstavljaju entietski ministri”, izjavio je Halid Genjac za N1.

“Treba da se dogovaramo unutar BiH, unutar mehanizma koordinacije o svakom projektu, ali BiH može predstavljati samo državni ministar. Kada su to shvatili u Trstu, oni koji su bili sa pozicije entiteta RS – onda ministri HDZ odbijaju da daju saglasnost za transportnu zajednicu”, dodao je.

Kritikovao je HDZ jer nije dala saglasnost za transportnu zajednicu.

“Promovirate se kao promicatelj evropskih vrijednosti, a onda koalirate sa diskutabilnim ciljevima, i da se očitujete u kapitalnom projektu”, izjavio je.

“U prvi mah je to bilo pitanje entiteta RS, o predstavljanju koje je prisutno u brojnim pitanjima. Uvijek se čuva kapacitet entiteta u nekom državnom smislu kao da su subjekti integrisanja entiteti, a ne država. Ministri Saveza za promjene su to prihvatili, složili se. Pravo pitanje je što su ministri HDZ-a ušli da miniraju projekat, a cijelo vrijeme govore o svojoj evropskoj opredijeljenosti”, elaborirao je Genjac dodavši:

“To su preigravanja na relaciji Dodik – Čović, i u daljim odnosima – ne u korist BiH, nego na njihovu ličnu korist”.

Pozvao je HDZ-ove ministre da se očituju i kažu jesu li -za-, i ako nisu – zašto nisu.

“Neka prihvate ako su zagovornici evropskog puta, neka prihvate i možemo ovaj korak prebroditi”, izjavio je Genjac za N1.

Dao je Genjac i kratak komentar o slučaju gradnje Pelješkog mosta, kazavši da je to pitanje granice, suvereniteta države – koje se ne može tako lako zanemariti.

Pozvao je i Evropsku komisiju da se očituje, jer EU mora da vodi računa o svim pitanjima međunarodnog pravnog poretka, i UN-ovim konvencijama o pravu mora.

Sad za sada, što se BiH tiče – sve je na nivou iz 2007. godine, kada je Predsjedništvo BiH kazalo da je BiH protiv gradnje mosta dok se ne riješi granica.

“Ništa se poslije toga nije desilo da bi bilo značajno za ovo pitanje”, izjavio je Genjac tokom gostovanja u emisiji Dan uživo.

Predsjendik Glavnog odbora stranke govorio je i o stanju u stranci SDA, o čemu više možete saznati u vezanoj vijesti uz tekst.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.