Cvijanović: Poljoprivrednicima 11 miliona do kraja mjeseca

Vijesti 08. aug 201715:05 > 15:11
N1

Vlada Republike Srpske donijela je niz mjera koje imaju za cilj da potpomognu poljoprivrednicima koji su zbog vremenskih prilika i neprilika pretrpjeli ogromne štete.

Određeni zaključci su definisani, a dugovi za 2016. godinu izmireni – kazala je Željka Cvijanović u obraćanju medijima.

Cvijanović je kazala da je uplaćeno 5.9 miliona KM koji treba da pomognu poljoprivrednicima, biće uplaćeno i dodatnih 11 do kraja mjeseca, a 10 mil je odobreno iz fonda solidarnosti i krilinškog duga.

Značajan dio je odvojen za sistem navodnjavanja, jer je to jedini način da se ponište efekti suše.

Štete zbog mraza, suše i grada procjenjuju se na 50 posto, a Milorad Dodik je kazao da će biti nemoguće sve nadoknaditi. Pozdravio je odluku Vlade da hitno stavi ovu stavku na dnevni red i da se popravi ono što se popraviti da.

Smatra da treba pomoći sektoru da preživi ove trenutke, uz niz mjera prema onima koji plaćaju kredite – da im se olakša plaćanje u narednom periodu.

Cvijanović je još kazala da će sve dospjele obaveze biti izvršene u poljoprivredi, a osvrnula se i na mjere Hrvatske – gdje je kazala da zahtijevaju od Vijeća ministara da riješe problem sa Hrvatskom, i da ukoliko ne bude zajedničkog jezika, da se donesu kontramjere.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.