"Ne ostaje cijeli grad bez vode, samo desna strana Miljacke"

Vijesti 08. aug 201717:40 > 17:43
N1

Veći dio Kantona Sarajevo u 18:00 sati ostat će bez vode, a redukcija zbog izvođenja radova na izvorištu Bačevo trajat će do 08:00 sati, 9. augusta.

Adisa Imamović, reporterka N1 razgovarala je sa Kenanom Đipoom, izvršnim direktorom za vodovodni sistem koji kaže da je pred njima sada najteži dio posla – varenje i propaljivanje novog cjevovoda koji će povećati protok vode na ovom izvorištu.

Đipa je kazao da je Bačevo mjesto prespajanja novog bunara, koji će kanalisati vodu ka rezervoaru Mojmilo.

“Nakon završetka radova očekujemo dodatne količine vode, 50 litara u sekundi”, kazao je Đipa – što je i kapacitet ovog bunara.

Do sada su puštena u promet dva bunara istog kapacitete, a nakon Bačeva – 150 litara vode u sekundi, što je maksimalna izdašnost izvorišta.

Sutra, u dnevnim satima očekuje se stabilizacija vodosnabdijevanja, s čim je Đipa najavio i mogućnost smanjenja redukcije vode, odnosno povratak na režim od 02:00 do 05:00 sati ujutro.

Sada građani Sarajeva vode nemaju od 23:00 do 06:00.

Da li se ovo moglo ranije uraditi, zašto se čekalo ovako dugo?

“Nije bilo moguće ranije. Oprema je tek bila donirana. Završena je instalacija opreme u novi bunar, oprema je stigla početkom juna, pristupilo se izgradnji novog objekta. Kompleksan je to posao, spuštanje pumpe 70 metara ispod zemlje. Ovo je najpovoljniji termin zbog nestašice vode”, kazao je Đipa.

On je kazao da je KJKP Vodovod i kanalizacije odlučio da se radovi izvode tokom noći kako građani tokom dana ne bi ostali bez vode.

Đipa je kazao da su sarajevski rezervoari vode popunjeni sa dovoljnim zalihama vode u slučaju požara ili hitnih intervencija, te da bolnicam neće biti prekinuto vodosnabdijevanje.

“Ne ostaje cijeli grad bez vode, samo praktično desna strana Miljacke. Na lijevoj strani ćemo imati vodu, a u slučaju požara imamo alternativu”, kazao je.

Đipa je kazao da su u toku pregovori sa nadležnim iz Istočnog Sarajeva oko isporuke viška vode, a za uzvrat će dobiti na raspolaganje razvijenu kanalizacionu mrežu Sarajeva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.