Rastrošnost ministarstava: Milioni KM u pogrešnim rukama

Vijesti 10. aug 201717:04 > 19:08
N1

Rijetka su federalna ministarstva koja su dobila pozitivan izvještaj revizije za prethodnu godinu. Desetine je stranica revizora o rastrošnosti, netransparentnosti, samovolji, pogrešnom bodovanju prilikom dodjele finansijskih sredstava, ministara ili uposlenika ministarstava.

Izdvojili smo neke primjere.

Dobar savjetnik – skupo košta. Bar u Federalnom ministarstvu kulture i sporta. Ministrica Zora Dujmović je jednog takvog imenovala u julu 2015. već u maju sljedeće godine – savjetnik odlazi u penziju. I za samo deset mjeseci rada – odnosi više od 11 hiljada maraka otpremnine. Nakon što je prethodno uzeo 22 hiljade maraka za deset plata. Budžetskog, dakle, novca.

Čak ni skupocjeni savjetnik nije pojasnio ministrici kako nije u redu potrošiti 20 hiljada maraka godišnje isplaćujući naknade za rad u raznovrsnim komisijama, radnicima koji bi te poslove trebali obavljati u sklopu regularnog radnog vremena, utvrdili su revizori.

No, revizija je pokazala da uprkos tome što je Dujmović platila 33 hiljade maraka jednom savjetniku (plate + otpremnina) i raznim komisijama 20 hiljada u samo jednoj godini – nije slušala niti jedne – niti druge.

Više od osam miliona i dvjesto hiljada maraka transfera različitim kulturnim društvima, organizacijama, ministrica je dodjeljivala kako joj je bilo volja. Iako su komisije prethodno na osnovu bodovnog sistema utvrdile drugačije.

Stoga se desilo sljedeće:

“Konstatujemo da je ministrica korigovanjem predloženih iznosa krajnjim korisnicima od strane komisija za vrednovanje projekata obezvrijedila rad istih, što smatramo krajnje subjektivnim i netransparentnim. U vezi navedenog, značajnim smatramo navesti da je u junu 2016. godine, od strane sedam organizatora međunarodnih festivala u državi podnesena tužba protiv Ministarstva, kako su naveli, radi etničke raspodjele sredstava Tekućeg transfera za kulturu od značaja za FBiH u 2015. godini”, stoji u izvještaju.

Finansijama ne upravljaju najbolje ni u Ministarstvu finansija. 64 hiljade maraka otišlo je angažovanima za rad u Komisijama – a revizori nisu mogli utvrditi opravdanost ovih isplata. Profitirao je i vozač ministrice Jelke Milićević – jer ministrica se ne zamara smjernicama iz pravilnika.

“Naknada vozaču ministrice angažovanom po osnovu ugovora o djelu do avgusta 2016. godine, kada je primljen u stalni radni odnos, iznosila je 1.700 KM (neto) mjesečno, dok je poređenja radi, prema koeficijentu utvrđenom internim pravilnikom o plaćama, plaća za radno mjesto vozača predviđena u iznosu od 895 KM. Nisu prezentirani kriteriji koji su se primjenjivali prilikom utvrđivanja visine naknade”, navodi se u izvještaju.

U transferima se nije snašla ni ministrica obrazovanja Elvira Dilberović. Tako je prošle godine podijelila gotovo milion i po maraka za oblast nauke od značaja za Federaciju – pojedinim korisnicima koji nisu ispunjavali kriterije.

Dilberović je sposobnost upravljanja budžetskim novcem posebno pokazala kada je u 2016. dodijelila sredstva za namjene doktorskih disertacija odbranjenih u 2015. godini.

Favoriziranje, pogrešno bodovanje i u Ministarstvu obrta. Milion maraka transfera općinama i gradovima za Izgradnju poduzetničkih zona – samo prošle goidne – otišlo je u pogrešne ruke.

Primjera radi, revizori su utvrdili da su općine Kreševo i Stolac neosnovano dobile četiri boda više nego su trebale. To je bilo presudno i da dobiju novce. Zbog ovakve učestale prakse – 26 općina u Federaciji nisu imale priliku dobiti ni marku, zaključili su revizori.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.