Alađuz i Turčilo: Vlasti u BiH ne preuzimaju odgovornost

Vijesti 05. jan 201508:59 > 09:15
N1

U Novom Danu voditeljica Alma Dautebegović - Voloder je razgovarala sa kolumnisticom Dženanom Alađuz, i Lejlom Turčilo, profesoricom na sarajevskom Fakultetu političkih nauka.

O situaciji u BiH i događajima, Dženana Alađuz je kazala: “Niko ne preuzima odgovornost, vidjeli smo šta se sve dešava. Niko ne preuzima odgovornost i ovo nigdje ne vodi. Sve se obilježi nekim “flashy” naslovima i to je to“.

Lejla Turčilo je istakla:

Ako su iole pametni, naše vlasti su naučile koliko su naši građani nezadovoljni situacijom koja vlada. Mi nekako njihovo nezadovoljstvo vezujemo za ekonomski status. Dešava se potpuno odsustvo odgovornosti, i da ta odgovornost rezultira nečim produktivnim za građane“.

Gošće su se složile da su protesti i poplave naučile građane određene lekcije, a da protesti i društveni angažmani moraju biti drukčije formulisani ako žele da ostvare progres.

Mi smo vidjeli da su poplave naučile ljude da vjeruju sami sebi. Svako ko je odnosio pomoć nastradalim htio je vlastitim rukama odnijeti tu pomoć, niko ne vjeruje vlastima“, kazala je Alađuz, dok je Turčilo kazala:

Kad je društveni angažman usmjeren na cilj, on puno bolje rezultira. Protesti kao što su oni za JMB pokazuju kako se stvari mogu rješavati. To je nedostajalo protestima u februaru, ishod je ostao nedorečen“.

Do polovine godine ćemo imati diskusije tipa ko će s kim, ko može s kim i ko će gdje, tako da ne možemo računati na određenu vrstu neodgovornosti“, dodala je ona.

Nije mi jasno kako neko može imati tu vrstu neodgovornosti, mada mi je draži termin “komocija”. Kod nas u 2015. iste stvari prolaze, a svijet ide dalje. Čak se i Kim Kardashian drugi put udala, a mi stojimo u mjestu“, dodala je Alađuz glede formiranja novoizabrane vlasti.

O plasmanu rukometaša i odlasku u Katar na SP, Alađuz je prokomentarisala:

Ne bih voljela da mi pobjedimo i u čemu ikad. Protest JMB u najposjećenijem danu okupi 5.000 ljudi, a riječ je o ljudskom životu. Nas 40.000 ljudi izađe da pozdravi ljude koji 90 minuta trče za loptom. To je samo lopta. Čak i ako ne pobjede u sportu ili ako propadnu, uvijek se mogu učlaniti u SDA ili SDP i dobiti poslaničko mjesto“.