Uspostava vlasti u FBiH čeka dva kantona

Vijesti 05. jan 201510:53 > 10:57
Anadolija

Iako je prošlo gotovo mjesec dana nakon isteka zakonskog roka za izbor delegata u Dom naroda bh. entiteta Parlamenta Federacije BiH procedura još uvijek nije završena.

Naime, rok od mjesec dana utvrđen Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine do kojeg su kantonalne skupštine u bh. entitetu FBiH trebale okončati proceduru izbora delegata/izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH je 10. decembra.

Od Doma naroda Parlamenta bh. entiteta Federacija Bosne i Hercegovine, ovisi kada će se na toj razini izabrati čelni ljudi izvršne vlasti – predsjednik i potpredsjednici koji treba da predloži mandatara za sastav nove entitetske vlade.

Procedura izbora naime, nije okončana u Kantonu Sarajevo odakle se bira najveći broj delegata, njih 11.

Na sjednici pred Novu godinu, 29. decembra nakon što u ostavljenom roku nije otklonila nedostatke na kandidatskoj listi, Centralna izborna komisija BiH ovjerila je jednog kandidata na kandidatskoj listi Naše stranke za izbor delegata iz ostalih iz Skupštine Kantona Sarajevo u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. Sa iste liste odbijena je ovjera kandidatkinje Sabine Čudić jer je na lokalnim izborima 2012. godine imala drugačije nacionalno izjašnjenje.

U CIK-u BiH jutros nisu imali informacija da li je Naša stranka uložila žalbu Apelacionom odjelu Suda BiH niti kada će u Skupštini kantona Sarajevo biti provedeno glasanje za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH.

CIK BiH je 30. decembra donijela je zaključak kojim obavještava i nalaže Skupštini Bosansko-podrinjskog kantona Goražde da do 8. januara 2015. godine izabere delegate u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Naime, Centralna izborna komisija BiH u skladu sa odredbama iz člana 2.9 tačka 11 Izbornog zakona BiH ima obavezu da obavijesti izbornu komisiju ili birački odbor ili bilo koje drugo tijelo nadležno za provođenje izbora da ne postupa u skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH ili da ih krši, i nadležnom organu nalaže poduzimanje odgovarajućih mjera.

Prema informacijama CIK-a BiH Skupština Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) je dan kasnije, 31. decembra 2014. održala sjednicu na kojoj je izvršila izbor delegata za Dom naroda Parlamenta FBiH, ali rezultati još uvijek nisu utvrđeni s obzirom na novogodišnje praznike.

Centralna izborna komisija BiH do sada je utvrdila rezultate izbora za delegate Doma naroda u osam od deset kantona u Federaciji BiH.

Predsjednik CIK-a BiH Stjepan Mikić ranije je za AA naveo kako “konstituirajuću sjednicu Doma naroda Parlamenta bh. entiteta Federacije BiH ne bi trebalo sazivati i održavati bez izbora svih delegata/izaslanika kako to propisuje i zakon”.

“Zakonske odredbe jasno propisuju da nema konstituisanja Doma naroda Parlamenta FBiH dok se ne izvrši izbor svih delegata/izaslanika u svih deset kantona. Odredbe Poslovnika Doma naroda Parlamenta FBiH u kojim stoji koliko je potrebno delegata za većinu odnosi se na funkcioniranje Doma, a ne na njegovo konstituisanje. Zakon ima primat u odnosu na Poslovnik i treba se poštivati”, naglasio je Mikić.

On je naveo kako Centralna izborna komisija BiH “neće potvrditi rezultate izbora delegata/izaslanika sve dok se oni ne održe u svim kantonima u bh. entitetu Federacija BiH”.

Prema analizi AA do sada je u Dom naroda Parlamenta bh. entiteta FBiH izabrano 36 od ukupno 58 delegata.

U Klub Hrvata od 17 izabrano je do sada 14 izaslanika, Klub Bošnjaka 12, a najmanje Klub Srba osam delegata. Od sedam delegata iz reda ostalih izabrana su do sada samo dva predstavnika.

Nakon što se okonča izbor delegata iz svih kantona u bh. entitetu FBiH uslijedit će drugi krug popune Doma naroda.

Drugi krug podrazumijeva da CIK BiH preraspodjelom mandata izvrši izbor nedostajućih delegata iz određenog konstitutivnog naroda i ostalih u kantonima u kojim taj izbor nije bilo moguće izvršiti u prvom krugu koji je u toku. Bit će nužno izvršiti i treći krug, s obzirom da u Klub srpskog naroda neće biti moguće izabrati čak četiri od 17 delegata Srba, jer među izabranim kandidatima u skupštinama kantona u FBiH nema dovoljan broj zastupnika iz tog naroda.