UN: Lamija Gutić je djevojka koja može promijeniti svijet

Vijesti 14. aug 201710:37 > 10:44
N1

Lamiju Gutić iz Sarajeva UN Women istaknuo je kao primjer djevojke koja može promijeniti svijet. Lamija ima 16 godina, završila je prvi razred Prve bošnjačke gimnazije u Sarajevu.

Ova simpatična djevojka otkrila je kako je krenula njena priča sa UN-ovom incijativom kojom se želi do 2030. godine postići ravnopravnost između žena i muškaraca.

“Moja priča je krenula maja 2016. kada sam učestvovala na jednom IT treningu. Ljudi iz UN-a su me primijetili i odlučili moju priču podijeliti na stranici UN Womena”, kazala je Lamija i dodala kako je njena priča odabrana između 30 drugih iz naših zemalja.

Uspjeh je Lamiji donio satisfakciju, ali i odgovornost jer, kako je istakla, sad mora biti još veći primjer u svojoj zajednici.

Kada se ne bavi programiranjem, ova 16-godišnjakinja vrijeme provodi poput ostalih vršnjaka, družeći se i pričajući, uglavnom, o školi.

“Pričamo o svemu, želimo širiti pozitivnu energiju”, poručila je Lamija.

Nakon što završi gimnaziju u Sarajevu, gošća Novog dana želi studirati na prestižnom Cambridgeu.

“Definitivno ću studirati vani i onda ću se vratiti u BiH. Potreban je veći angažman mladih, koliko god da je situacija loša mi mladi moramo biti nosioci promjena. Ja lično nastojim da živim u sadašnjosti i u njoj mijenjam kako bi imala bolju budućnost”, istakla je Lamija.

Otkrila je za N1 kako ima ideju koja bi mogla “pomoći revitalizaciji obrazovnog sistema u BiH”.

“Uvela bih elektronske dnevnike. Također želim razviti aplikaciju koja bi pomogla ljudima da na jednom mjestu imaju sve vitalne podatke poput prosječne dnevne tjelesne temperature, krvnog pritiska, tlaka…”, kazala je Lamija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.