KCUS: Za ljekare vlada haos, a za menadžment sve je normalno

Vijesti 18. aug 201718:31 > 19:02
N1

U najvećoj zdravstvenoj ustanovi u državi, Kliničkom centru Sarajevo je potpuni haos, tvrde mnogi ljekari. Ucjene, prijetnje, krivične i disciplinske prijave, smjene, pobune, dio su onoga što svakodneno dešava, kažu.

Menadžment Kliničkog centra na upite N1 ne odgovara, putem drugih medija poručuju – sve normalno funkcionira. U međuvremenu, na KCUS-u je intervenisala i policija.

Komisija za primopredaju na Kliničkom centru proteklih dana – ima ozbiljan zadatak. Pretresaju ladice, uzimaju privatne stvari, čitaju privatnu korespondenciju, zavlače ruke u džepove odjevnih predmeta – sve se to dešava u prostorijama Klinike za ortopediju koje je koristio bivši šef Ismet Gavrankapetanović, tvrdi njegov pravni zastupnik Senad Pećanin.

Profesor Gavrankapetanović niti je pod istragom niti je uhapšen, a sve i da jeste oni nisu organ koji bi mogao da vrši takav pretres. Ja sam rekao da to prestanu, da čine krivično djelo na šta su oni pozvali pravnicu koja mi je zaprijetila da će meni kao i novinarima biti zabranjen pristup UKCS. Prije toga sam obavijestio i policiju i tužilaštvo, policija je izvršila uviđaj i obavijestila nadležnog tužioca koji je policiji prenio da meni moraju omogućiti prisustvo popisu“, kazao je advokat Senad Pećanin.

Komisijom predsjedava doktor Amir Zjakić. Njemu je prije same smjene Gavrankapetanovića ponuđena pozicija šefa Klinike za ortopediju, rekao je svojevremeno smijenjeni Gavrankapetanović.

Ipak Menadžment se predomislio i imenovao Đemila Omerovića. Sam Omerović je prethodno potpisao peticiju podrške doktoru Gavrankapetanoviću, ali je potpis naprasno, preko noći povukao. Kao i nekoliko njegovih kolega – žaleći se da su im potpisi krivotvoreni. Menadžment i Upravni odbor podnijeli su krivičnu prijavu Tužilaštvu Kantona Sarajevo, koju je ova institucija zaprimila.

Ja sam na kraju krajeva jedan od potpisnika (peticije) i bio sam u prostoriji u kojoj se to dešavalo. To je soba šefa tadašnjeg Trećeg odjeljenja, a sadašnjeg vršioca dužnosti šefa Klinike Džemila Omerovića koji je bio jedan od inicijatora tog potpisivanja i jedan od ljudi koji su zvali druge koji nisu bili tu nego na odmorima. I za njih je potpisivao – pa o čemu mi onda pričamo? I šta sad, on je odjednom promijenio ploču, promijenio stranu, svoj iskaz, zbog čega? Ako nije bilo prinude, ucjene ili obećavanja nekih stvari, a sada vidimo stvari izbijaju na površinu, on je postao šef Klinike“, izjavio je doktor Hasan Tanović.

Objasnio je to doktor Tanović i u pismu koje je uputio Ljekarskoj komori gdje je upozorio, kako tvrdi, na neviđeni mobing i pritiske na potpisnike peticije. Upozorio je na prijetnje i nemoralne ponude. Reakcije Ljekarske komore nema.

Doktora Mirzu Biščevića krivična prijava nije uplašila. NIje povukao potpis s peticije.

U međuvremenu mu je supruga degradirana, tvrdi. Pola godine specijalizacije joj je poništeno. A sam je dobio tri disciplinske prijave. Među kojima dvije – verbalni i fizički delikt protiv predsjednika Upravnog odbora Jasmina Kapetanovića – čija supruga je vlasnica apotke Dina koja usko sarađuje sa Kliničkim centrom.

I danas smo zatražili stav Menadžmenta i Upravnog odbora UKCS-a, stav Ljekarske komore. Odgovora s ovih adresa za N1 – nema. Saopćenje KCUS-a je upućeno portalu Klix, a navode da Klinika za ortopediju i traumatologiju normalno funkcionira te da poštuju Statut i Pravilnik KCUS-a prilikom primopredaje između šefova na svim nivoima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.