Arapi u BiH: Ovo je vaša zemlja, mi dolazimo samo ljeti

Vijesti 19. aug 201718:42 > 18:54
N1

Za turističko naselje, Sarajevo resort Osenik, u blizini Hadžića, može se reći da je uspješna arapska investicija - ako se uporedi sa brojnim najavljenim, koje nisu otišle dalje od kamena temeljca.

Osenik je kuvajtska investicija – a njen vlasnik želi razbiti predrasude o zatvorenosti ovog naselja prema domaćem stanovištvu. Stoga, drugu godinu zaredom organizuje Festival prijateljstva između Arapa i Bosanaca i Hercegovaca. Upoznavanje, prilika domaćim proizvođačima da predstave proizvode, zajedničke sportske igre. Odgovorili su i na brojne, kako kažu, predrasude koje dio bh. stanovništa ima prema njima.

Dio bh. javnosti pojavu velikog broja arapskih državljana doživljava kao opasnost, prijetnju, nelagodu – investitori, ali i turisti kažu, putovali su od Bihaća do Mostara, Banja Luke – Sarajeva – nikada nisu doživjeli neugodnost. Prelijepa zemlja, ugodna klima, dobri ljudi – dovoljno razloga za investiranje. Da li su došli kao što pojedini intelektualci kažu, zauzeti domaći grunt i trajno ostati?

Više detalja u priči Adise Imamović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.