Uprkos terorizmu bh. maturanti idu na ekskurziju u Barcelonu

N1

Nakon terorističkog napada u Barceloni i nekoliko pokušaja nakon toga, cijela Španija je u strahu, a sigurnosne mjere širom zemlje su na najvišem nivou.

Zabrinuti su i turisti koji iz naše zemlje u velikom broju posjećuju destinacije u Španiji. Početkom septembra, najbrojniji su srednjoškolci koji idu na ekskurzije i čija je najčešća destinacija upravo Barcelona.

Bliži se početak septembra, vrijeme je priprema za početak nove školske godine, ali i za polazak na eksurzije. Brigu više imaju srednjoškolci koji su već uplatili novac za ekskurzije u Barceloni koja je nedavno pretrpjela teroristički napad.

Zabrinuti su i roditelji koji svoju djecu trebaju poslati na put, a još uvijek nemaju zvaničnih preporuka Ministarstva obrazovanja.

Vijeće roditelja u tom smislu ima preporuku da svoju djecu svi moraju paziti i o njima se brinuti, da li je to Barcelona u pitanju, Italija, Pariz ili Neum, uvijek imamo istu brigu kao roditelji. Možda će biti nešto veća briga zbog skorijih dešavanja zbog kojih zaista žalimo. Ipak, ne vjerujem da će doći do prekidanja ekskurzija osim, naravno, ne daj Bože, ako dođe do nekih ozbiljnijih aktivnosti u tom smislu. Ili zabrana od strane Ministarstava vanjskih i unutrašnjih poslova naše zemlje“, rekla je Dijana Ćirić Parla, Vijeće roditelja Kantona Sarajevo.

Takvih zabrana u našoj zemlji nema. Nema ni posebnih upozorenja i uputa za građane na stranici Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Upozorenja postoje za nekoliko zemalja među kojima nema Španije. Vrlo brzo nakon napada, susjedna Hrvatska izdala je preporuku svojim građanima koji putuju u ovu zemlju.

“Napominjemo da ni vlasti Španije nisu reagovale u smislu proglašenja vanrednog stanja, bez obzira na mogućnost povećanih policijskih kontrola i mogućnosti pojačanih mjera bezbjednosti. Kao generalno upozorenje za sve putnike, savjetujemo oprez na mjestima gdje zalaze turisti, te savjetujemo praćenje upozorenja nadležnih bezbjednosnih institucija u zemlji u kojoj se boravi.”

Posljednjih godina Španija je najpopularnija destinacija za srednjoškolske ekskurzije – potvrđuju u turističkim agencijama.

Kažu kako do sada nije bilo zvaničnih otkazivanja tura, ali i kako su u stalnom kontaktu sa saradnicima iz Španije, ne prepuštajući ništa slučaju.

Mi smo u stalnom kontaktu sa Ministarstvom vanjskih i evropskih poslova, sa Udruženjem turističkih agencija i dobijamo stalno zvanične informacije što se tiče naših nadležnih institucija. Imamo informacije da je trenutna situacija zadovoljavajuća. Španci su digli nivo sigurnosti nakon tih napada na jedan jako visok nivo. Definitivno možemo reći da je Španija trenutno najsigurnija turistička destinacija u Evropi – a nakon podignutog nivoa sigurnosti“, kazao je Dino Imamović, PR turističke agencije Sol Azur.

Prvi autobusi sa srednjoškolcima iz BiH na put za Španiju trebali bi krenuti već za desetak dana. Roditelji su u strahu, a moguće je da dođe i do otkazivanja pojedinih aranžmana. A da li će i dati dozvole za odlazak svoje djece na ekskurziju u Španiju, roditelji kažu, odlučiće prateći situaciju u toj zemlji, ali i čekajući zvanične upute domaćih ministarstava.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.