Hadžiahmetović: Osnovno pravo novinara je da zaštiti izvor

Vijesti 07. jan 201508:38 > 08:41
N1

Gost jutarnjeg programa Novi Dan bio je Jasmin Hadžiahmetović, urednik portala Klix.ba koji je govorio o pretresu redakcije ovog portala i komentarisao naslove dnevne štampe.

Ovim smo dokazali ono što smo tvrdili od početka. Očekivali smo ovakvu presudu, ali ne ovako brzo. Naš rad se zasniva na istini i uvijek se zasnivao na tome. Vijeće je sada dokazalo da se radi o kršenju prava iz Konvencija o ljudskim pravima“, kazao je Hadžiahmetović o presudi Općinskog suda o poništenju odluke o pretresu redakcije portala Klix.ba.

Oni nisu smjeli pregledavati te stvari bez našeg prisustva, ali eto, niko sada ne zna šta se tu radilo, šta se desilo. Pretpostavljam da će nas Sud zvati da preuzmemo te stvari. Dosta je tu naših privatnih stvari koje nemaju veze s poslom“, dodao je on.

Hadžiahmetović je istakao da novinari nisu često solidarni međusobno, ali je ovaj slučaj pokazao kako to mogu biti kada je najpotrebnije.

Dosta je slučajeva kada se kolege nisu solidarisale međusobno, ali evo u našem slučaju kada su nam upali u redakciju i kada smo vidjeli ostale kolege ispred, laknulo nam je. Ovo nije slučaj portala Klix, ovo se može desiti svim medijima u BiH“.

VEZANE VIJESTI

Urednik portala Klix.ba je još istakao da je osnovno novinarsko pravo da zaštite izvor.

Novinari u BiH kao i u svijetu imaju svoja prava, u ovom slučaju naše pravo je bilo da zaštitimo naš izvor. To je naše osnovno novinarsko pravo i ustrajali smo u tome što želimo“.

Prokomentarisao je još naslov koji govori o istupanju Bakira Hadžiomerovića iz SDP-a.

Kao što je jučer predsjednik SDP-a Nermin Nikšić kazao, to je njegova odluka koju će morati poštovati svi. Šta planira kolega i sada već bivši kandidat za člana Predsjedništva BiH, vidjet ćemo“.

Išao sam u posjetu jednoj sigurnoj ući i kada vidite te žene tamo koje su tu sa djecom, zaista se čovjek zapita što im se to moralo desiti. Mislim da je problem nasilja u porodici problem svih nas“, kazao je Hadžiahmetović za naslov koji govori o nasilju u porodici.