Simpozij u Sarajevu: Svjetski dan srca

Vijesti 29. sep 201412:38 > 12:51
Image Base

Glavni faktori rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti su pušenje, prekomjerna upotreba alkohola, neadekvatna ishrana i fizička neaktivnost te je važno kod stanovništva razvijati svijest o prepoznavanju tih faktora i promjeni životnih stilova sve radi zaštite zdravlja.

Poruka je to simpozija koji, uz Svjetski dan srca tradicionalno u Sarajevu, organizuje Odbor za kardiovaskularnu patologiju Odjeljenja medicinskih nauka Akademije nauka i umjetnosti BiH.

Ove godine taj dan posvećen je stečenim bolestima srca, a sudjelovali su ljekari raznih profila poput dječijih i kardiologa za odrasle te kardiohirurzi. Skupu su prisustvovali i učenici srednje medicinske škole i studenti medicine.

Akademik Senka Mesihović-Dinarević iz Organizacionog odbora simpozija kazala je novinarima da su i djeca i odrasli podjednako u riziku od nastanka stečenih bolesti srca te je s tim u vezi istaknula važnost prevencije.

“Trebalo bi da se trudimo da imamo što više zelenih površina, da nam se djeca u školi adekvatno hrane, da smo fizička aktivni”, kazala je  Mesihović-Dinarević.

Šefica Klinike za interne bolesti UKC Tuzla i predsjednica Udruženja kardiologa BiH Zumreta Kušljugić kaže da su kardiovaskularne vodeće bolesti u BiH, da je najviša stopa smrtnosti upravo zbog tih bolesti, a programi prevencije uglavnom individualni.

“Trenutno, Svjetska zdravstvena organizacija u suradnji s Federalnim ministarstvom zdravstva pokušava uraditi program primarne prevencije, koja treba obuhvatiti period od rođenja djeteta da njegove 18. godine”, kazala je.

Sudionici skupa sudjelovat će i u akciji mjerenja krvnog tlaka, nivoa šećera i masnoća u krvi, pulsa za stanovništvo, koje će biti organizirano kasnije danas ispred Katedrale Srca Isusova u Sarajevu. Ista aktivnost danas će biti upriličena i u drugim bh. gradovima.  

Svjetski dan srca obilježava se 29. septembra od 2000. godine, u namjeri da se smanje incidence obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti.