Atlagić: Muslimani u Njemačkoj štite vrijednosti slobode

Vijesti 14. jan 201513:49 > 13:58
EPA

Najviše zabrinjava činjenica da je postalo prilično društveno prihvatljivo pripisivati islamskom učenju fašizam ili ekstremizam, a sve na osnovu nedjela tzv. Islamske države, izjavio je u razgovoru za Agenciju FENA predsjednik Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj Edin Atlagić.

Navodeći stav Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj (IZBNj) prema terorizmu, posebno u svjetlu prošlosedmičnog napada u Parizu, istaknuo je da IZBNj djeluje u državi visokih civilizacijskih dostignuća i standarda.  

“Muslimani u Njemačkoj svjesni su činjenice da žive u društvu u kojem vlada blagostanje. Principi pravne države garantiraju blagostanje sigurnosti i bezbjednosti za svaki ljudski život, za svakog čovjeka i građanina. Sloboda govora i izražavanja nerazdvojiv je dio tih principa kao što su to i vjerske slobode. I Bošnjaci u Njemačkoj, zajedno sa apsolutnom većinom muslimana, čvrsto su opredijeljeni da štite te vrijednosti i ta dostignuća. Štiteći na taj način i osnovne islamske principe poput mira, pluralizma i suživota” naglasio je Atlagić.

Naveo je da je IZBNj stoga vrlo odlučno osudila teroristički napad u Parizu i iskazala saučešće porodicama stradalih. Ujedno je veoma odlučno odbacila bilo kakvu povezanost tih i drugih zlodjela, posebno onih koje čini tzv. Islamska država, sa vjerskim učenjem.

Govoreći o stavu IZBNj prema rastućem ekstremnom antiislamizmu, kazao je kako je uvijek u našem društvu bilo predrasuda prema islamu i muslimanima.  

“Zabrinjava, međutim, sve otvorenije i radikalnije djelovanje određenih grupacija i pojedinaca proteklih godina. Najviše zabrinjava činjenica da je postalo prilično društveno prihvatljivo pripisivati islamskom učenju fašizam ili ekstremizam, a sve na osnovu nedjela tzv. Islamske države.  
Kod velikog broja naših sugrađana nemuslimana vlada klima straha kada su u pitanju islam i muslimani”, rekao je.

Navodi da je taj strah iskorišten za pokretanje pokreta „Pegida“, kojim se trajno želi uspostaviti organizacioni i institucionalni oblik za raspirivanje mržnje i neistina o islamu i muslimanima. Samo u ovoj godini zabilježeno je na desetine napada na islamske vjerske objekte širom Njemačke.  

“Institucije IZBNJ za sada su bile pošteđene od tih napada. Prema našim saznanjima nismo zaprimali ni prijetnje. Ipak je prisutna i osjetljiva velika zabrinutost i muslimana Bošnjaka po ovom pitanju”, kaže Atlagić.

Pritom je istaknuo da je njemačka kancelarka Angela Merkel ovih dana naglasila da „pošteni i odgovorni ljudi ne učestvuju u pokretu Pegida“, dajući neuobičajeno jasno do znanja da je islam dio njemačkog društva.  

Navodi da je jučer je na Pariškom trgu ispred Brandenburške kapije održan impozantan skup svih relevantnih političkih i vjerskih elita u Njemačkoj sa porukom da se zlodjela poput onih u Parizu ne mogu pripisivati islamu i muslimanima i da su muslimani nerazdvojivi dio njemačkog društva.  

“To nas je ohrabrilo ovih dana, ali nas ujedno obavezuje da i mi Bošnjaci damo aktivniji doprinos upoznavanju naše društvene sredine sa istinskim islamskim principima i da se na taj način suprostavimo mračnim umovima koji žele unijeti razdor u našem društvu”, rekao je za Agenciju FENA predsjednik Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj Edin Atlagić.