Odvjetnik Živka Budimira za N1 o optužnici

Vijesti 15. jan 201521:04 > 21:12
N1

Tina Jelin-Dizdar je izvještavala o optužnici protiv predsjednika FBiH Živka Budimira i još pet osoba.

Još uvijek aktuelnog predsjednika FBiH Tužilaštvo BiH tereti da je sa ostalim optuženim samoinicijativno ili na intervenciju različitih osoba, među kojima i osoba iz političkog života, kao i osoba iz kriminalnog miljea, zloupotrijebio položaj i ovlasti predsjednika FBiH, na nezakonit način izvršio pomilovanja, oslobađanja od kazni zatvora te brisanja iz kaznene evidencije za osobe osuđene na različite zatvorske kazne.

“U optužnici je predloženo saslušanje 58 svjedoka, 3 vještaka i oko 400 materijalnih dokaza kojim će Tužilaštvo dokazati krivnju optuženih”, kazao je za N1 portparol Tužilaštva KS Alem Hamzić.

Među pomilovanim osuđenicima bile su i osobe koje su višestruki povratnici u izvršenju kaznenih djela. Ovaj predmet je prvobitno vodilo Tužilaštvo BiH. Nakon što se Sud BiH proglasio nenadležnim, ovaj predmet je proslijeđen Kantonalnom tužilaštvu KS. Od toga je prošlo godinu dana, kako kažu u Tužilaštvu, jer se četiri mjeseca čekalo na obavezujuće mišljenje Federalnog Tužilaštva. Zahvaljujući ovom mišljenju, neke tačke iz ranije optužnice su odbačene, uz ostalo u njoj više nema Federalnog ministra pravde Zorana Mikulića.

U ranijoj optužnici bio je obuhvaćen veliki broj pomilovanja, između ostalih – Mersadu Hadžiću, zvanom Mirso Švicarac, Aliji Delimustafiću i mnogim drugim. Pomilovanje Švicarca, Budimir je potpisao na preporuku Federalnog ministra pravde Zorana Mikulića. Odvjetnik Živka Budimira Ragib Hadžić optužnicu još uvijek nije dobio. Za N1 je prokomentirao “da je ovo pokušaj da se Tužilaštvo BiH izvuče iz predmeta Budmir”  kojeg je on nazvao pravno neutemeljenim.

“Tamo je zasjedao trust mozgova koji je pokušao na sav mogući način da se opravda sav onaj spektakl oko hapšenja Budimira, podmetanja dokaza i rezultat je ova optužnica”, rekao je Ragib Hadžić.

“Ono što je posebno indikativno u ovom predmetu, da mi iz medija saznajemo da je podignuta optužnica protiv Budimira i ostalih”, dodao je odvjetnik Živka Budimira.

U optužnici, kako doznajemo, navodi se i nezakonito posredovanje pri zapošljavanju. Zakonski rok za potvrđivanje ili odbacivanje optužnice je 15 dana.