Golubovi pismonoše pređu stotine kilometara do kuće

Vijesti 25. aug 201717:13 > 20:34
N1

Prenosili su poštu i informacije, bili su preteče modernih novinskih agencija. Golubovi pismonoše u BiH poput trka konja, ili pasa privlače veliku pažnju, ali ne donose novac, što je slučaj u razvijenim državama.

Naša ekipa je provjerila kako se u Banjaluci njeguju vojnički disciplinovani golubovi.

Sportski duh, redovni treninzi i ishrana sa desetak vrsta žitarica donose rezultate na takmičenjima golubovaa pismonoša.

Dvije golubice sam poslao u Bamberg, to je daleko 840 kilometara, tad su mi obje golubice došle. Mlade golubice, imale su po godinu dana, tad sam imao treće mjesto u BiH sa tom golubicom jednom a druga je bila peta. Znači sa 840 km su se vratile“, kazao je Nebojša Topić, Klub “Teslini darovi”.

Bosanskohercegovački uzgajivači golubova trke na kratke staze organizuju u svojoj zemlji, na srednje u saradnji sa Srbijom ili Hrvatskom, dok maratonske duge trke kreću iz Češke, Slovačke, Njemačke. Put goluba prati se prstenom.

Svaki golub ima svoj prsten koji ima svoju vlasničku karticu i on je registrovan od Međunarodne organizacije FC koja izda to prstenje. Za svih 300 imam prestenove i rodovnike i pedigre od kojih su roditelja izleženi, porijeklo unazad 40 godina“, rekao je Nebojša Topić, Klub “Teslini darovi”.

Nekada se u prsten pakovala poruka ispisana na papiru. Tako su stari Rimljani i Egipćani razmjenjivali poruke o krunisanju faraona ili cara. Služili su u komunikaciji između moreplovaca, vojnika … Godinu dana ih je koristila i agencija Reuters dok nije uspostavljena telegrafska mreža.

To je golub koji se uvijek vraća svojoj kući. Ne može kao što me pitaju neki bi li mi mogao poslati poruku. Ne. Golub se uvijek vraća svojoj kući. Ja vam ga mogu dati da ga ponesete napišete mi poruku on će doći kući i ja ću pročitati poruku“, ispričao je Nebojša Topić, Klub “Teslini darovi”.

Kući ih čekaju partneri, koje rijetko mijenjaju. Ukoliko se to i desi, kratkog je vijeka. Na kraju se vraćaju onome s kojim su svili gnijezdo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.