SIPA privela Josipa Šimića

Vijesti 30. aug 201714:35 > 14:45
N1

Agencija za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) privela je danas u Sarajevu Josipa Šimića, novinara portala Dnevno.ba.

Kako nam je saopćeno iz SIPA-e, u ovom trenutku poduzimaju aktivnosti u ovom slučaju. Žurnal navodi da je Šimić priveden zbog sumnje da je objavljivao krivotvorene dokumente koji se odnose na navodno praćenje v. d. glavne tužiteljice Gordane Tadić.

Šimić je nedavno podnio prijavu Tužilaštvu BiH zbog navodnog nezakonitog provođenja posebnih istražnih radnji od strane Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i dostavljanja navodne “šeme kretanja” i sadržaja “prisluškivanih“ razgovora”.

Obavijestio sam danas Tadićevu o njenoj fizičkoj sigurnosti koja je ugrožena tajnim praćenjem i prisluškivanjem, ali ne samo njena već i Jukićeva. Predavši transkripte prisluškivanih razgovora i praćenje e-mailova koje je vršila SIPA ispunio sam svoju građansku dužnost”, naveo je Šimić za Srnu, tvrdeći da je “dokument iz SIPA-e istinit”.

“Nakon što sam 20. avgusta poslao prijavu i obavijestio da se Tadićeva prisluškuje nezakonito, Mektić je sazvao konferenciju za novinare i pozvao na rušenje ustavnog poretka BiH i institucija, a mene ponovo proglasio budalom”, kaže Šimić.

Danas je i SIPA-e saopćeno da su nadležne organizacione jedinice izvršile pregled svih izlaznih akata SIPA-e u 2017. godini, kojom prilikom nije pronađen akt, ni druga dokumentacija sličnog sadržaja. Također, tokom 2017. godine nije evidentiran nijedan akt sa oznakom tajnosti „vrlo tajno“.

“Budući da je utvrđeno da SIPA nikada nije provodila posebne istražne radnje u konkretnom slučaju, kako je navedeno u predmetnoj prijavi, a kako su izvještavali pojedini mediji, niti je u vezi s tim sačinjen bilo kakav akt, očigledno je da se radi o krivotvorenoj dokumentaciji. S tim u vezi, SIPA će u saradnji sa nadležnim tužilaštvom poduzeti potrebne mjere i radnje iz svoje nadležnosti”, navodi se u saopćenju SIPA-e.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.