Tužilac u Haagu: A. Izetbegović je bio državnik i mirotvorac

Vijesti 30. sep 201417:19 > 17:50
Anadolija

Tužilaštvo Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) danas je nastavilo sa izlaganjem završne riječi pred Tribunalom u Haagu tražeći doživotni zatvor za Radovana Karadžića.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

“Namjera Karadžića je bila da se u Srebrenici počini genocid i da se ukloni i uništi muslimansko stanovništvo. On je upravljao operacijom u Srebrenici i jasno je da je imao genocidnu namjeru. Njegova namjera je bila da ukloni bosanske muslimane, muškarce iz Srebrenice. Ljutilo ga je što su neki uspjeli da pobjegnu”, navelo je Tužilaštvo u svojoj završnoj riječi.

Fokus na opsadi Sarajeva i genocidu u Srebrenici

“Za opsadu Sarajeva danas je rekao da on prilaže svoje mišljenje kad su u pitanju presuđene činjenice koje su se desile u dvije presude: protiv Stanislava Galića i Dragoljuba Miloševića i da on nema tu puno toga da doda. Osvrnuo se i na dokaze odbrane koja je tvrdila da Sarajevo nije bilo u opsadi, da je bio otvoren grad i da je Armija BiH, odnosno tadašnja bosanska vlada, uzrokovala većinu incidenata, kao i da je bosanska vlada ustvari ubijala svoje građane. Tužilac je ekscplicitno rekao da je to laž i obmana, da to nije nikakva politika. Čak je tužilac rekao da je i postojala takva zavjera, koja u suštini ne postoji, da bi do danas svjetska javnost ili međunarodna zajednica saznali da bosanska vlada ubija svoje građane”, rekao je Bošnjački oficir za vezu sa Haškim tribunalom Amir Ahmić.

Tužilac Karadžića okarakterisao lažovom koji iznosi neistinite dokaze

“Tužilac je jasno objasnio situaciju oko Srebrenice. Ponovo se osvrnuo na dokaze odbrane koja je tvrdila da nije bilo genocida nego samo borba između dvije vojske. Tužilac je ponovo rekao jasno da je Karadžić i u ovom slučaju koristio lažne dokaze, lažne svjedoke, lažne evidencije, želeći da predstavi da je Srebrenica neki incident i da se Srebrenica nije desila. Tužilac je veoma eksplicitno rekao da je to još jedna nova laž Karadžića u vezi sa ovim postupkom”, istakao je Ahmić.

Tužilaštvo oko 70 posto vremena posvetilo dokazima i završnom podnesku odbrane

“Jučer je bilo zanimljivo, a možda je prošlo nezapaženo, da se tužilac u nekoliko navrata osvrnuo na politiku bosanske vlade jer je Karadžić u svome podnesku tvrdio da je Alija Izetbegović bio izvor sukoba, da je potencirao rat i da je Islamska deklaracija bila osnova za rat u BiH. Tužilac je u tri – četiri navrata rekao da je to laž, da Alija Izetbegović uopšte nije bio izvor sukoba i da je politika bosanske vlade bila ta da spašava BiH, i da Islamska deklaracija ne govori o bilo kakvom ratu i genocidu. Tužilac je u nekoliko navrata eksplicitno rekao da je Alija Izetbegović bio državnik i mirotvorac na kojeg treba da se ugledaju ne samo oni u BiH nego i u regionu”, zaključio je Ahmić.