Sacirbey o ideji za promjenu naziva ulice njegove majke

Vijesti 31. aug 201713:00 > 13:39
Muhamed Sacirbey/Facebook

Općinski odbor DF Novo Sarajevo pokrenut će inicijativu za promjenu naziva ulice Azize Šaćirbegović u ulicu Stjepana Šibera.

Kako su naveli inicijatori, općina Novo Sarajevo je zaslužila da se po Stjepanu Šiberu mora nazvati jedna od najvažnijih u toj općini.

“General Stjepan Šiber je čovjek koji je među prvima stupio u redove tadašnje Teritorijalne obrane RBiH, a kasnije Armije RBiH, nesebično se angažirajući u obrani naše zemlje od agresije i ostajući do kraja dosljedan tekovinama i vrijednostima te borbe. Obzirom da je lik i djelo generala Šibera svima u ovom gradu i državi nadaleko poznato, za razliku od lika i djela Azize Šaćirbegović, te da ime Stjepana Šibera nadilazi ideološke razlike koje postoje kod različitih političkih stranaka u Sarajevu u slučaju drugih preimenovanja naziva ulica ili škola, Demokratska fronta Novo Sarajevo smatra potpuno opravdanim usvajanje ovakve inicijative”, navode iz Demokratske frotne.

Predložili su da ukoliko političke stranke koje participiraju u OV Novo Sarajevo smatraju važnim da i Aziza Šaćirbegović ima određeni značaj za Općinu Novo Sarajevo ili državu BiH da se neka manje frekventna i naseljena ulica u Sarajevu nazove njenim imenom.

O svemu je za N1 govorio sin Azize Šaćirbegović, nekadašnji agent BiH pred Međunarodnim sudom pravde i bivši ministar vanjskih poslova BiH Muhamed Sacirbey. 

 “Doktorica Aziza Saćirbegović je bila primjer kao i dio historije koja podsjeća odakle smo došli i zašto se neke stvari ponavljaju. Kao mlada studentica Aziza je na sebe uzela incijativu da vodi voz pun izbjeglica koji bi pali pod nož fašističkih i paramilitarni ubica u vrijeme Drugog svjetskog rata. Oni koji su preživjeli zadnji genocidni rat, 40 godina kasnije, po opkoljenim selima i gradovima u BiH razumiju tu opasnost. Možda je historiju kao i hrabrost lakše sada zaboraviti, čak i one živote koje je ona spasila”, kazao je Sacirbey za N1.

On navodi da je Aziza Saćirbegović završila medresu i medicinu, bila hrabra i moderna žena koja je bila pažljiva muslimanka.

“Aziza se nije pokrivala osim za namaz. Davala je snagu drugim ženama da ispituju svoju okolnost i traže što više slobode da mogu doprinijeti svojim zivotima”, kaže nekadašnji agent BiH pred Međunarodnim sudom pravde i bivši ministar vanjskih poslova naše zemlje sjećajući se djetinjstva sa majkom Azizom.

“Danas se često pitam kako je moja majka, koja je došla u Sarajevo iz manjeg grada, bila toliko otvorena, da u njoj nikada nisam vidio ili osjećao strah ili mržnju, čak i prema onome što je možda nju podsjećalo na onu opasnost od koje je ona spasila toliko izbjeglica. Možda najvažnije, dr. Aziza je bila dio moje mladosti, kuće gdje sam imao primjer jake žene, od moje nane Munire do tetke dr. Almase i Emine Saćirbegović. Našao sam snagu u tim ženama koje su postale i dio moje snage. Sa ponosom mogu da kažem ja sam dijete koje je posstalo bolje muško zbog uticaja žena mog djetinstva, sin Azize i ako je nisam znao u vrijeme kad je ona zaslužila da ima ulicu sa njeznom imenom”, navodi Sacirbey.

Prije nego je dobila ime Azize Saćirbegović, ulica u sarajevskom naselju Hrasno nosila je ime Ivana Krndelja. Da li će ulica dobiti novo ime, ostaje da se vidi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.