Šnjegota podnio ostavku, Dodik ga podržao u odluci

Vijesti 31. aug 201718:19 > 21:45
N1

Ja ga pozivam da podnese ostavku. Inače ćemo ga smijeniti - poručio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik glavnom revizoru ovog bh. entiteta Dušku Šnjegoti.

I podnio je ostavku. Glavni revizor je prethodnih dana stao iza svakog slova svoje revizije, tvrdeći da je radio sve po zakonu i skladu sa profesionalnim i moralnim normama.

I danas iz istog razloga daje ostavku

”Na ovakav potez odlučujem se isključivo iz ličnih, moralnih i profesionalnih razloga. Neću biti u mogućnosti da adekvatno odgovorim na sve izazove pred kojiima će se Glavna služba za reviziju neminoovno suočiti u narednom periodu, osim ukoliko raspravu o njenom radu i funkcionisanju ne vratimo u institucije sistema, prije svega u Narodnu skupštinu”, poručio je Šnjegota.

Na osnovu ovakvog obrazloženja, ali nakon razgovora sa Šnjegotom, Dragan Čavić je zaključio da se radi o političkom pritisku. Nazvao je ovo ukidanjem posljednje nezavisne institucije u RS-u.

”Rekao mi je gospodin Šnjegota da je razgovarao i sa predsjednikom RS i sa predsjednicom Vlade i sa ljudima u Vladi i da je nakon tih razgovora uslijedilo ovo. Mislim da je napravio pogrešan potez, pogrešnu odluku. Izvršio je ono što od njega zahtjeva režimska oligarhija”, poručio je Čavić.

Da je Šnjegota napravio dobar potez – čin odgovornog čovjeka i profesionalca, koji je prozreo strategiju SDS-a, PDP-a i NDP-a čija je želja bila da preko njegovog imena beru jeftine političke poene, ocjenio je Milorad Dodik.

“Pokazalo se da glavni revizor za opoziciju Republike Srpske nije institucija, već je očito trebalo da bude instrument za ostvarivanje njihovih političih ciljeva. Ljuti zbog činjenice da se glavni revizor povukao, danas nisu birali riječi, pa je bilo svega – od uvreda do kleveta”, rekao je Dodik

Da Vlada nije stvorila nijednu marku obaveza izvan budžetom odobrenih sredstava, rekao je danas ministar finansija ovog entiteta Zoran Tegeltija. Ali odbacuje mogućnost da neka međunarodna revizorska kuća utvrdi činjenično stanje.

Tegeltija navodi da i MMF demantuje Šnjegotine navode. Te, da je Međunarodni monetarni fond izračunao konsolidovani deficit za 2015. godinu u visini od 10,7 miliona, a da je u istom tom budžetu Služba za reviziju konstatovala 78,5 miliona.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.