Hodočasnici iz BiH na Arefatu

N1

Muslimani širom svijeta, sutra slave, jedan od svoja najveća dva praznika, Kurban-bajram.

Ovaj vjerski praznik vezan je za obred Hadža, koji je jedan od pet osnovnih dužnosti muslimana. Više od milion i 700 hiljada muslimana od kojih 1738 iz BiH došlo je u Meku na hadž.

Hodočasnici iz BiH sinoć su oko ponoći u tri grupe krenuli ka brdu Arefat na kojem se trenutno nalaze.

Hadžije dolaze na Arefat, brdo udaljeno 22 kilometra ili oko četiri sata hoda od Mekke. Posljednji dan pred Kurban bajram hadžija mora provesti u stajanju na Arefatu, što je i uslov ispravnosti hadža. Vjernici vrijeme provode u učenju molitvi. Muslimani Arefat smatraju mjestom spoznaje.

“Arefat podsjeća, odnosno simbolizira, okupljanje ljudi najviše na sudnjem danu. Posvećeno je čovjekovom razmišljanju o svim njegovim djelima koje je činio tokom života. Traženje oprosta kako bi došao do uzvišenog gospodara čist od grijeha. Jednako obučeni vjernici postaju svjesni da gospodar ne gleda na naša odijela i imetak. Da trebaju tražiti jednakost na ovom svijetu. Muslimani iz cijelog svijeta klanjaju jedni pored drugih, pozdravljaju se, upućuju osmijehe jedni drugima, bez ikakvih političkih i drugih rasprava”, kazao je Amir Muminović, video-novinar RTV BIR.

Do sada najveći broj hadžija iz Bosne i Hercegovine krenuo je na hodočašće. Njih više od 1700. Sedam dana i sedam noći boravile su u Medini, a onda su otputovale u Mekku gdje su provele još tri dana. Najmlađi hodočasnik iz BiH ove godine ima sedam mjeseci, dok najstarija hodočasnica ima 82 godine.

“U ovom danu upućujemo naše iskrene dove svima onima koji imaju pravo u našim dovama. Večeras po padu mraka ćemo Inshallah krenuti prema Muzdelifi gdje ćemo se zadržati dio noći, nabaviti kamenčiće, klanjati akšam i jaciju, to ćemo da spojimo. Već sutra ujutro, otprilike oko sabaha ćemo biti na Mini gdje ćemo baciti kamenčiće. Tako da mogu da kažem da su sve hadžije do sada obavile obrede i da ćemo se potruditi da im olakšamo sve što predstoji”, kazao je muderiz Nezim efendija Halilović iz Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice BiH.

Hadž je poseban trenutak u životu za svakog vjernika, koji na svetom mjestu dočekuje Kurban Bajram. Ovaj veliki i radostan praznik na poseban način dočekuju i ostali vjernici, u krugu svojih porodica.

Nakon boravka na brdu Arefat, vjernici će krenuti prema dolini Muzdelifa, a nakon toga i prema mjestu Mina, gdje će obaviti obred “bacanja kamenčica” koji simbolizuje borbu protiv prokletog šejtana. Sutra nastupa i Kurban-bajram koji muslimani širom svijeta obilježavaju naredna četiri dana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.