Hammond: Ne propustite najbolju ponudu koju će EU ikad dati

Vijesti 16. jan 201517:05 > 17:25
N1

Frank - Walter Steinmeier, ministar vanjskih poslova Njemačke i Philip Hammond, ministar vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, nakon sastanka sa liderima bh. stranaka ii članovima Predsjedništva BiH održali su press konferenciju.

Poručili su da je današnja posjeta ohrabrenje da podrže britansko-njemačku inicijativu, odnosno EU inicijativu. Pozvali su političare da potpišu izjavu o

 “Nakon oktobarskih izbora BiH ima priliku da napreduje, postane dinamičnija, prosperitetnija i dinamičnija zemlja. Protesti u februaru pokazali su da se stvari ne mogu nastaviti kako je bilo slučaj, već da je građanima potreban prosperitet, ekonomski rast,posao i nada za bolju budućnost. Prije dva mjeseca moj kolega Steinmeier i ja odlučili smo dati poticajnu snagu, a tu ideju su usvojile i naše kolege u EU i pretvorena je u inicijativu akoja ima za cilj oživljavanje puta BiH u pridruživanju Evropskoj uniji. naša posjeta je ohrabrenje političkim vođama da se sastanu i podrže inicijativu. Razgovarajući danas sa njima tražili smo da ne propuste najbolju ponudu koju će EU ikada dati BiH“, kazao je Hammond i istakao da su od političara tražili da postupaju u interesu zemlj te podjele i prošlost ostave iza sebe,  arazmišljaju o napretku i budućnosti.

“Predsjdništvo BiH je izradilo Nacrt sporazuma koji odgovara na inicijativu, a podrška tom dokumentu dovodi do toga da EU počne primijenjivati sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Danas smo saslušali lidere 14 stranaka. Od Predsjedništva BIH se traži da načine neke izmjene u Nacrtu kako bi ga mogli potpisati i bh. politički lideri”, istakao je Hammond dodjaući da on i Steinmeier iz BiH odlaze optimistični i te vjeruju da će bh. politički lideri iskoristiti šansu koja im se nudi.

Ministar vanjskih poslova Njemačke kazao je da su on i njegov kolega pokazali da BiH nije zavoravljena te da žele da i BiH napreduje kao Eu kao i ostale zemlje Zapadnog Balkana.

Želimo novi start za BiH na putu ka EU. Mogu potvrditi da smo vodili intenzivne i mnoge razgovore koji su nam ulili uvjerenje da je moguće formulisati reformski put koji će u velikoj mjeri poboljšati životne uslove građana BiH. Ljudi u BIH se ne razlikuju od onih u Velikoj Britaniji ili Njemačkoj, oni očekuju od političkih lidera da rade u njihovu korist, očekuju radna mjesta, pouzdanu administraciju i pravosuđe, dobru ekonomsku klimu i bolju perpseltivu naročito za mlade”, kazao je Steinmeier istakavši da se na ponudu EU treba odgovoriti izjavom o preuzimanju odgovornosti i obaveze da će se usitinu provoditi reforme.

 “Mislim da se danas otvara novi prizor za BiH i ne znam kako će dugo biti otvoren, ali neće biti vječno”, kazao je na press konferenciji.

Ministri su napomenuli da političarima nisu dali vremenski rok za potpisivanje sporazuma, ali da očekuju da će to učiniti što prije, jer, kako su istakli, BiH ne može i neće vječno biti na listi prioriteta EU.