Izetbegović: Sačuvat ću javnost od onog što bih rekao o Kebi

Vijesti 16. jan 201517:22 > 17:30
N1

Potpredsjedniik Federacije BiH Mirsad Kebo bit će saslušan u Tužilaštvu BiH u svojstvu svjedoka, u vezi sa dokumentacijom koju je dostavio ovoj instituciji, potvrđeno ja za N1 u Tužilaštvu. U SDA odbacuju Kebine tvrdnje protiv svojih visokih stranačkih funkcionera.

Mirsadu Kebi uručen je poziv za svjedočenje. U srijedu, 21. januara saslušat će ga tužilac. Razlog je  dokumentacija koju je predao i tvrdnja o navodnoj krivici kadrova SDA zbog šutnje o ratnim zločinima počinjenim u Vozući. Tužilaštvo bi tako moglo razriješiti dileme ima li istine u tvrdnjama aktuelnog potpredsjednika Federacije ili je posrijedi obračun sa bivšim stranačkim kolegama.

“To je panika onih koji se boje istine. Neka provjere – u pravu nema emocija, a mene oni ne interesuju”, rekao je potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo.

Predsjedavajući Predstavničkog doma državnog parlamenta Šefik Džaferović kojeg Kebo dovodi u vezu s prikrivanjem zločina nad srpskim civilima kaže da je dokumentacija falsifikat i pokušaj diskreditacije.

“Dakle, radi se o jednoj kampanji koja ima za cilj da diskreditira mene kao ličnost prije svega. Ta kampanja i pokušaji moje diskreditacije traju već nekoliko godina”, rekao je Šefik Džaferović.

U SDA danas ne žele govoriti o bivšem potpredsjedniku stranke. Kažu da insinuacije koje iznosi Kebo nisu vrijedne komentara.

“Radije ne bih o Mirsadu Kebi govorio za medije. Suzdržao bih se, sačuvao bih javnost i sebe od onoga što bih inače rekao o njemu”, izjavio je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Ovo nije prvi put da Kebo upućuje dokumentaciju na razmatranje. Podsjećamo, krajem 2013. tadašnjem ministru sigurnosti BiH Fahrudinu Radončiću predao je zbir saznanja o navodnim počiniocima političkih ubistava. Poput slučaja Joze Leutara, Nedžada Ugljena i supruge Sefera Halilovića. Ostalo je nepoznato jesu li ovi navodi i sadržaj dokumentacije istiniti ili ne.