Lipovača i Gluhalić uskoro na slobodi

Vijesti 16. jan 201518:02 > 18:04
Izvor: Anadolija

Rješenjem vijeća Kantonalnog suda u Bihaću odbijen je prijedlog Tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK) da se pritvor Hamdiji Lipovači i Alenu Gluhaliću produži za 60 dana i naloženo je odmah da se pritvorenici puste na slobodu.

Ovo je za Agenciju FENA izjavio branilac Hamdije Lipovače, advokat Salih Hodžić.  

“Tužilaštvo ima pravo u roku tri dana da uloži žalbu na ovakvu odluku suda, ali mi očekujemo da će i ta žalba biti odbijena od Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), s obzirom na to da smatramo, kao i ranije što smo smatrali, da ne postoje stvarni uslovi da se taj pritvor produži”, istakao je Hodžić.  

Na pitanje šta stoji u obrazloženju suda, kazao je da je ono vrlo opširno, na 15 stranica te da nije još uvijek stigao sve pročitati.  

“Rasprava povodom prijedloga je trajala dugo, dva i po sata, i ja sam zadovoljan ovakvom odlukom suda”, dodao je Hodžić.  

Lipovača i Gluhalić trebali bi uskoro biti pušteni na slobodu, a Hodžić je izrazio nadu da će sa slobode i njegov branjenik Lipovača moći bolje da organizuje svoju odbranu i aktivno učestvuje u njenom pripremanju.  

Podsjećamo, Lipovača i Gluhalić uhapšeni su 17. decembra, zbog sumnje da su počinili krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlasti, u slučaju rekonstrukcije Sportsko-rekreacionog centra STENS.  

Lipovača se sumnjiči da je kao načelnik uime Općine 2007. godine potpisao službenu ispravu u koju je unio netačne podatke o izvođenju dodatnih radova s identičnim datumom, ali drugim novčanim iznosom, radi pribavljanja protivpravne imovinske koristi za izvođača radova – bihaćku firmu “Agra”, u vlasništvu Alena Gluhalića.  

Početna cijena radova na STENS-u iznosila je 810.000 KM, a na kraju je zbog više aneksa ugovora o dodatnim radovima naplaćeno 1,7 miliona maraka.