Peter Duffy: Poslovni ambijent u BiH je veoma težak

Vijesti 05. sep 201717:28 > 17:53
N1

USAID radi u BiH već 20 godina i pokušava privući investicije i otvoriti nova radna mjesta. Imali smo uspjeha, ali mislimo da je vrijeme za novi pritup, rekao je Peter Duffy šef misije USAID-a u BiH.

Duffy je kazao da u USAID-u smatraju da dijaspora iz BiH će predstavljati novu zajednicu.

Tu su izazovi potencijalnim investitorima koji čuju o izazovima u BiH, a to su korupcija, obimna i komplikovana administracija.
Predstavnici dijaspore su sada mentori i imaju priliku da ohrabre nove investitore da investiraju u BiH“, rekao je Duffy.

Na pitanje da li potencijalne investitore plaši komplikovana administracija u BiH, on je odgovorio:

Kada pročitate izvještaje Vijeća za strane investicije tu stoji nekoliko izazov za investitore, a jedan od njih je obimna administracijska struktura koju je teško razumjeti. Tu je i pitanje korupcije i pitanje stabilnosti. To su pitanja koja mogu biti prepreka za investitore“, odgovorio je Duffy.

BiH ipak, je atraktivna. Koji su naši aduti?

Mnogo je prednosti. Jedna od njih je geografski položaj, veoma obučena radna snaga, a dijaspora može donijeti investicije, trgovinske veze, veze sa kupcima iz Švedske, Austrije, Njemačke ili SAD-a. Iskorištavanjem te mreže možemo izvući koristi iz geografske lokacije u srcu Evrope“, smatra Duffy.

Kako izgleda poslovni ambijent u BiH?

Poslovni ambijent u BiH je prilično težak. To je dobro dokumentovano. Imali smo uspjeha proteklih godina, obezbjeđivali pristup kreditima, pristup električnoj energiji, ali BiH nije uspjela da postane konkurentna u regionu ili međunarodnom tržištu. Potrebno je uspostaviti bolju kooperaciju i komunikaciju među raznim nivoima vlasti u BiH“, kazao je Duffy.

On ističe da je BiH prekrasna zemlja sa mnogo potencijala i da je potrebno da se ljudi sa svih nivoa počnu približavati i raditi zajedno.

Pogledajte o čemu je još govorio šef misije USAID-a u BiH:

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.