Detalji slučaja navodnog prisluškivanja Jukić i Tadić

Vijesti 06. sep 201716:52 > 19:04
N1

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je od Kantonalnog tužilaštva Sarajevo izuzimanje predmeta protiv Josipa Šimića. Ovu informaciju za N1 je potvrdila portparolka Kantonalnog tužilaštva Azra Bavčić.

SIPA je Josipa Šimića uhapsila sinoć na području Kreševa po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo zbog sumnje da je krivotvorio službene dokumente.

Sve se povezuje sa navodima o prisluškivanju potpredsjednice Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Ružice Jukić i v.d. glavne tužiteljice BiH Gordane Tadić. Jedni kažu tvrde da to nije istina, drugi traže da se utvrde činjenice. Istraga – u toku.

Premda su u javnosti na vrhuncu optužbe na relaciji ministar sigurnosti Mektić – pravosuđe, mnogo manje burno bilo je na sjednici Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća, gdje je informaciju o, kako se navodi, napadima na pravosuđe, iznijela potpredsjednica Ružica Jukić. Obrazlažući, rekla je da je Tužiteljstvu BiH prijavila prijetnje koje je dobila posredstvom društvenih mreža, kao i navode o tome – da su njene službene e-mail adrese presretnute, a telefon prisluškivan. I to, kaže, kada je razgovarala sa tužiteljicom Gordanom Tadić.

Meni je kolega rekao – Ružice, OSA te sluša. Ja sam se poslije raspitala, kako je to moguće? Jesam li ja neprijatelj države, jesam li terorista?“, pita se Ružica Jukić.

Ova informacija samo je primljena k znanju, bez konkretnih zaključaka, koje je Jukićeva, kaže, očekivala. A sve je počelo pojavljivanjem dokumenta u javnosti, o kojem su govorili Jukićeva, Tadićeva i Mektić, a koji navodno dokazuje prisluškivanje i praćenje glavne tužiteljice i potpredsjednice VSTV-a. Dokument je navodno procurio iz SIPA-e, adresiran na ministra Mektića.

Oni su internom istragom utvrdili da nije bilo prisluškivanja niti praćenja glavne tužiteljice“, istakao je Dragan Mektić.

Obavještavamo vas da v.d. glavne tužiteljice Gordana Tadić i potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Ružica Jukić nikada nisu bile predmet rada SIPA-e, niti su prema njima poduzimane posebne istražne radnje. Stoga, u vezi sa navedenim nije ni mogla biti sačinjena bilo kakva dokumentacija“, navedeno je iz SIPA-e.

U međuvremenu, Ružica Jukić pokazuje novi dokument, navodni transkript razgovora sa tužiteljicom Tadić i njenim službenim mailovima. Sadržaj i jednog i drugog je, tvrdi, autentičan.

Transkript, dakle, u kojem apsolutno sve ono što je radila Gordana, ja, razgovori preko telefona, kretanje Gordane, moj službeni mail, sve je tu“, navela je Jukić.

Predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Milan Tegeltija, potvrdio je da se o eventualnim prisluškivanjima vodi više krivičnih istraga, a to je potvrdila i v.d glavne tužiteljice. Zbog dokumenta koji je izazvao veliku pažnju pravosudnih organa, pripadnici SIPA-e priveli su novinara Josipa Šimića po nalogu Kantonalnog tužiteljstva u Sarajevu, zbog krivičnog djela “krivotvorenje isprave”.

Teške optužbe između ministra sigurnosti i potpredsjednice VSTV-a mogle bi se i nastaviti, ali u sudnici, jer je Jukić najavila da je za sutra u Opštinskom sudu u Sarajevu zakazano ročište po njenoj tužbi za klevetu protiv Dragana Mektića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.