Pećanac: Za Sejfovića odgovorni zaposleni u KPZ-u

Vijesti 06. sep 201717:58 > 18:11
N1

Amel Sejfović koji je pobjegao u nedjelju iz Kazneno-popravnog zavoda u Sarajevu, još uvijek je u bjekstvu. Za to vrijeme je došlo do novih hapšenja. U Visokom su uhapšene još četiri osobe.

Kako je moglo doći do bijega Sejfovića? Koji su propusti i u kakvim uslovima stražari rade u kazneno-popravnim zavodima u BiH, u Danu uživo razgovarali smo sa bivšim ministrom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Nerminom Pećancem.

Pećanac je istakao kako je bijeg Sejfovića svojevrstan skandal, ali da će se kad se završi istraga i kad bude ponovo pritvoren, vidjeti na koji način je to sve urađeno.

Mogu reći da su napravljeni veliki propusti i smatram da do ovoga nije trebalo doći, ali da su odgovorni oni zaposleni unutar KPZ“, rekao je.

Naveo je i kako svi koji su bili taj dan u KPZ bježe od odgovornosti i da svako sa sebe skida odgovornost, ali da on jako dobro zna kako se neke stvari mogu unijeti u zatvor iako je velika kontrola, kao i da je teško do kraja to iskorijeniti.

Sada svi pričaju bajke, skidaju odgovornost za sebe, ali ovo se nije smjelo desiti glavnom gradu BiH iz hiljadu i jednog razloga i ne mogu shvatiti one koji su mu to omogućili. Ovo se ne bi moglo desiti da nije organizovano i iznutra“, dodao je Pećanac za N1.

Nema KPZ u FBiH gdje ne manjka kadra, ali stražari će imati svoj dio odgovornosti i to je jasno, ali ono što javnost ne zna je da je odgovoran i stražar, šef smjene, direktor, ali za mene lično je najodgovornije Federalno ministarstvo pravde. Imamo mnogo bjekstava iz zavoda a to se ne rješava, već se sve gura pod tepih“, dodao je.

Kazao je kako su u slučaju bijega Amela Sejfovića na stubu srama i oni koji nisu krivi, ali da nema pravdanja.

Naveo je kako se treba postaviti pitanje kako je osoba s takvim kriminalnim pedigreom došla do vatrenog oružja i ugrozila sve koji su taj dan radili.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.