Reakcije na tekst Foreign Affairsa o utjecaju Rusije u BiH

N1

Tekst Jasmina Mujanovića "Opasan ruski gambit u Bosni" u časopisu Foreign Affairs izazvao je mnogobrojne reakcije u Bosni u Hercegovini.

Autor Mujanović se u tekstu osvrće na utjecaje Rusije na balkanske države s posebnim akcentom na Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku. Ambasador Rusije u Bosni i Hercegovini Petar Ivancov ranije je naveo da je jačanje ruskog uticaja na Balkanu, posebno u BiH “apsolutno vještačka priča”.

“Mi imamo interese tu, razvijamo odnose sa BiH, uključujući i RS, ali ako je riječ o utjecaju koji se spominje to izgleda kao horor film. Nemamo mi nekih strašnih ciljeva spram BiH”, naveo je Ivancov.

Da li je odgovor ko se miješa u unutrašnje prilike na Balkanu, da nije možda odgovor u Makedoniji, amabasador Rusije je rekao: “Ako i ko se miješa u Makedoniji to zasigurno nije Rusija”.

Autor Mujanović u razgovoru za N1 kaže da bi relacija Dodik – Čović – Putin spriječila da BiH ne ide prema EU i NATO-a.

“A to su egzistencijalna pitanja. BiH se mora priključiti NATO jer bi to značilo i njen opstanak, riješilo bi zauvijek pitanje hoće li se BiH raspasti, a to je za njih najgori scenarij i oni sada rade na tome, da spriječe taj scenarij, priključivanja BIH NATO savezu”, navodi Mujanović.

Emir Suljagić kaže da je Milorad Dodik glavni ruski igrač na Balkanu.

“To je nesumnjivo i njemu više ne treba posredstvo Srbije. Zadnjih par godina je bio u Moskvi više nego šefovi ozbiljnih Evropskih dražava. Nesumnjivo je da Dragan Čović i HDZ ovdje rade na destabilizaciji BiH, a razlozi su jednostavni, HDZ želi da se zemlja podijeli. Kolinda Grabar Kitarović će za dvije sedmice biti u Moskvi, tako da je mnogo očigledno to što radi Čović u BiH”, naveo je Sulajdić.

Suljagić kaže da su prije dvije godine, u julu 2015. godine kada je bio zamjenik ministra odbrane BiH, knjižene vojne lokacije na državu.

“Tad je u Ministarstvo odbrane došao ruski ambasador Petar Ivancov i otvoreno rekao da Rusija ne vidi nikakvu perspektivu za bh. članstvo u NATO savezu. Ja sam tada obavijestio sve, međutim to niko ozbiljno nije shvatio. Sada kada Rusija otvoreno prijeti ida će se umiješati, kad su postali gasnogovornik separatističkih ciljeva HDZ-a, to postaje vidljivo. Hrvatska ovdje ima plan koji je u susprotnosti sa EU vrijednostima i deklarisanom politikom EU i koji nastavlja tamo gdje su stali Franjo Tuđman i Gojko Šušak u martu 1994. godine”, kaže Suljagić.

Zlatko Hadžidedić, stručnjak za međunarodne odnose, političku teoriju i teoriju nacionalizma, te član Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane komentarisao je rusko prisustvo na Balkanu.

“Što se tiče same Rusije, a to je da potisne Zapad iz Ukrajine. Ona je zbog toga spremna da se njenim imenom licitira, da se kojekakvi sitni balkanski lideri pojavljuju mašući imenom Rusije kao svojim zaštitinikom, a to je sam iz taktičkih razloga. Da bi poručila, ako se vi ne povučete iz Ukrajine, mi ćemo vama praviti probleme drugdje. Inače. Rusija ni u kom slučaju nije prisutna niti ima poluge kojim bi bila prisutna na Balkanu”, navodi Hadžidedić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.