Cilj dostići razmjenu od dvije milijarde eura

Vijesti 08. sep 201716:59 > 19:09
N1

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić okončao je dvodnevnu posjetu BiH. Danas susreti s prvim ljudima zakonodavne i izvršne vlasti u BiH. Ne moramo zaboraviti prošlost, ali koncentrišimo se na budućnost poručio je Vučić. Ekonomska pitanja u fokusu danas. Dogovorena je i zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije.

Drugog dana posjete susret predsjednika Srbije s čelnim ljudima zakonodavne vlasti u BiH.

Nakon toga i s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem. Ocjena – posjeta uspješna, atmosfera dobra, ali i radna. Fokus na pitanjima ekonomije i infrastrukture.

“Uprkos želji mnogih da se uvijek govori o problemima o mržnji, mislim da smo uspjeli da to prevaziđemo, da se bolje razumijemo nego što smo se razumjeli ranije i da gledamo u budućnost”, ističe Vučić.

A u budućnosti, i to skorijoj, i konkretni ciljevi. Među prvima – integracija ekonomskog prostora.

“Ako ponudimo zajedničke projekte, zajedničke nastupe prema trećim tržištima možemo biti vrlo atraktivno područje za nove investicije, a samim tim za otvaranje novih radnih mjesta – što je konačni cilj svih vlada u regionu”, tvrdi Zvizdić.

Ekonomska uvezanost nalaže i onu infrastukturnu. Zato danas i poseban naglasak na obnovi i izgradnji mostova te brzoj cesti Sarajevo-Beograd. No, čeka se usaglašen stav BiH. Kojom trasom će proći?

“Kao državni ministar nemam sam ingerenciju da donosim tu odluku. Itekako da se pitaju entitetski ministri jer će entiteti na kraju krajeva plaćati izgradnju te dionice”, kaže Ismir Jusko, ministar prometa i komunikacija BiH.

Promet ljudi i roba treba olakšati. Na polju trgovine cilj je dostići vrijednost trgovinske razmjene od dvije milijarde eura.

“Mi bilježimo značajne rezultate, posebni zbog izvoza uglja, hemije i nekih drugih proizvoda. Dvije milijarde eura su dostižne sa ovim tempom razvoja trgovinske saradnje za tri godine. To je moja procjena”, poručuje Mirko Šarović, ministar trgovine BiH.

A kako bi se dogovoreno realiziralo najavljena i intenzivna saradnja u budućnosti.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je rekao da je dogovoreno da se održi zajednička sjednica Vijeća ministara i Vlade Srbije i to najvjerovatnije u novembru.

Jučer je rečeno i da bi do kraja godine trebala uslijediti posjeta članova Preedsjedništva BiH Beogradu. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.