Počeo marš ''Stazama egzodusa'' u Vozući

Vijesti 10. sep 201710:08 > 10:14
Frontal

Marš "Stazama egzodusa" održava se danas u okviru obilježavanja 22 godine od progona Srba iz Vozuće, naselja u dolini rijeke Krivaje i sa južnog dijela Ozrena.

U maršu koji je u 7.30 sati krenuo iz mjesta Tumare na Ozrenu, koji organizuje Zavičajno udruženje Zavidovićana iz Doboja, učestvuje i predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović prisustvovaće obilježavanju stradanja u 14 časova u mjestu Stog, gdje će nakon marša, u Crkvi Svetog Georgija, u kojoj se nalazi spomen-obilježje poginulim i nestalim borcima, biti služena liturgija i položeni vijenci.

Kako navode organizatori, vijenci će biti položeni i kod spomenika i krsta podignutih kao znak sjećanja na 21 ubijenog srpskog vojnika i civila, čiji su posmrtni ostaci, mahom obezglavljeni, pronađeni nakon završetka rata. Iz Organizacionog odbora navode da je riječ o jubilarnoj 10. manifestaciji koja je uvrštena u kalendar obilježavanja značajnih datuma u Republici Srpskoj.

Staza kojom će se kretati učesnici marša duga je 22 kilometra, a završava se u naselju Stog kod Vozuće. Riječ je o “kamionskom putu”, koji ide pravcem Brijesnica Gornja-Malčići- Kvrga-Borovci-Lozna-Stog, kojim su se Srbi iz Vozuće i doline Krivaje povlačili pred pripadnicima Armije BiH.

Srbi iz Vozuće protjerani su u ofanzivi Armije BiH pod nazivom “Uragan” ili “Farz”, navode organizatori uz napomenu da se stradanje Vozućana dogodilo od 10. do 24. septembra 1995. godine, usljed ofanzive 23.000 vojnika Drugog i Trećeg korpusa Armije BiH i odreda El mudžahedin, te NATO bombardovanja.

Organizatori Marša navode da je tada spaljeno srpskih 30 sela, protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, ubijeno 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, dok se za većim brojem još traga.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.