Višesatne optužbe vlasti i opozicije u Narodnoj skupštini RS

Vijesti 12. sep 201713:29 > 13:31
N1

Brojne optužbe poslanika vladajuće koalicije i opozicije te ukazivanje na povredu Poslovnika obilježilo je današnje zasjedanje Narodne skupštine RS-a, a političku “vatru“ su dodatno potpirile tvrdnje da su neki od opozicionara podršku za svoje stavove zatražili na društvenim mrežama.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Nenad Stevandić rekao je da su neki opozicioni poslanici na društvenim mrežama pozivali na prekid zasjedanja, nasilje i neke druge scenarije.

Međutim, dok je, kazao je, većine u RS-u, Skupština će raditi.

-Plan opstrukcije neće uspjeti, istrpjet ćemo sve uvrede, podmetanje, pozivanje na nasilje i ostat ćemo dostojanstveni, ali smo spremni da budemo odlučni u svom djelovanju. Ovaj parlament neće proći kao onaj u Makedoniji, Sarajevu gdje su se raspale skupštinske većine. Ostat će stabilan i radit će, a RS ničim neće biti dovedena u pitanje – kategoričan je Stevandić.

Na ove tvrdnje odgovorio je poslanik NDP-a Dragan Čavić, naglasivši da će vladajući “do kraja dana shvatiti da neće više moći da se radi kao do sada“.

Opozicionari su, kaže, odlučni u namjeri da spriječe da se skupština pretvori u zakonodavno tijelo, “koje donosi neustavne, nezakonite i neposlovničke odluke“.

-Nećemo dozvoliti da sjednice Narodne skupštine budu mjesto na kome se potvrđuju povrede Ustava, zakona i neposlovničko ponašanje većine. U RS-u nema makedonskog scenarijuma, već postoji sjevernokorejski scenario – ustvrdio je Čavić.

Povratak poslanika u Skupštinu RS-a, poslije ljetne pauze, počeo je burno nakon što je skupštinski Odbor za finansije zatražio skidanje s dnevnog reda Konsolidovanog izvještaja o izvršenju budžeta RS-a za 2016. godinu koji je uradila Glavna služba za reviziju RS-a.

Predstavnici većine tvrde da je za takvu odluku odbora glasala većina članova Odbora i da članovi iz opozicije nisu došli na sjednicu, i to bez obrazloženja. Iz opozicije tvrde da je o revizorskom izvještaju trebalo da se izjasni i skupštinski Odbor za reviziju te da Odbor za finansije nije nadležan.

Glavni revizor RS-a Duško Šnjegota podnio je ostavku na tu poziciju, a o tome treba da se izjasni Skupština.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.