VKBI o Deklaraciji o zaštiti srpskog naroda

Vijesti 14. sep 201715:21 > 15:26
VKBI

Upravni odbor Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca cijeni da Deklaracija o zaštiti srpskog naroda unosi nemir i proizvodi zabrinost i prije nego što je objavljen tekst dokumenta.

“Razlog su tumačenja razloga i ciljeva Deklaracije od strane njenih inicijatora, u kojima se ističe zaštita jezika i kulture srpskog naroda, a uopće se ne navodi gdje su i kako su ugrožena prava na jezik i kulturu srpskog naroda, navodi se u saopćenju.

“U VKBI smo svjesni nepovoljnog ekonomskog i socijalnog položaja većine pripadnika srpskog naroda, koje oni dijele sa pripadnicima druga dva naroda na cijelom teriotoriju BiH, ali i u Srbiji i drugim okolnim zemaljama. Međutim, za razliku od pripadnika bošnjačkog naroda u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, pripadnicici srpskog naroda nigdje nisu institucionalno lišeni prava na svoj jezik i kulturu”, piše u saopćenju.

Navedeno je kako su u RS Bošnjaci institucionalno lišeni temeljnih prava na jezik i kulturu, a bošnjačka djeca su institucionalno diskriminirana i njihova praktična diskriminacija se ovjerava sudskim presudama.

“Dok njihovi roditelji učestvuju u finansiranju škola, u tim školama djeca ne mogu učiti svoj maternji bosanski jezik, a početak nastave u školama, koje pohađaju djeca različitih etničkih i vjerskih pripadnosti i koje su deklarativno sekularne ustanove, simbolički i faktički otvaraju pravoslavni sveštenici”, naveli su.

“Posebno su uznemirujuća i iritantna umačenja Deklaracije od strane predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, koji budući dokument predstavlja u funkciji ujedinjenja srpskog naroda. O tekstu Deklaracije VKBI će se dodrediti kada se taj dokument ponudi javnosti”, kazali su.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.