Ko će sada odgovarati za smrt Vedrana Puljića?

Vijesti 15. sep 201721:04 > 21:10
Screenshoot

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu izmijenilo je optužnicu po kojoj se Oliver Knezović više ne tereti za ubistvo Vedrana Puljića, navijača FK Sarajevo iz 4. oktobra 2009. godine.

Index.hr piše da za smrt Vedrana Puljića niko neće odgovarati, niti će njegova smrt biti razriješena.

Knezović se sada tereti za pokušaj ubistva, a ne zna se za koga tačno. Po novom činjeničnom opisu, Knezoviću se stavlja na teret da je oko 15:25 u Širokom Brijegu, ispred stadiona Pecara tokom navijačih nereda oduzeo pištolj policajcu Draganu Vujeviću, i ispalio deset hitaca u pravcu navijačke skupine Horde zla.

Do promjene optužnice došlo je nakon 3D vještačenja Vojina Maštruka i očitovanja njegovih bosanskih kolega Bruna Franjića i Alije Kotarevića, a i iskaza svjedoka koji su naveli kako su policajci također pucali po njima.

Vještaci su se složili da je apsolutno nemoguće utvrditi s kojim su oružjem od 43 izuzeta policijska pištolja pogođeni oštećenici. Istovjetni su i zaključci da je zrno kojim je pogođen Puljić moglo biti ispaljeno s mjesta gdje je stao optuženi, ali i iz pravca gdje je stajao policajac Mladen Jurić.

Maštruko je u svom nalazu naveo da hitac koji je pogodio Puljića u glavu najvjerojatnije nije ispaljen s pozicije na kojoj je stajao optuženi, nego vjerovatnije s pozicije parkirališta benzinske pumpe.
Vještak je naveo da nije dobio aservate nego samo sudski spis pa nije mogao provjeriti je li hitac koji je usmrtio Puljića ispaljen iz pištolja koji je oduzet jednom od policajaca.

Ova informacija u javnost je izašla samo dan uoči utakmice Sarajevo – Široki Brijeg, koja se igra u okviru BH Telecom Premijer lige na stadionu Asim Ferhatović – Hase u Sarajevu. Susret je na rasporedu 16. septembra u 19:00 sati. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.