Vulin u Banjaluci: Želimo pomoći Republici Srpskoj i sebi

Vijesti 19. sep 201715:04 > 15:12
N1

Ministar Odbrane Srbije Aleksandar Vulin boravi u zvaničnoj posjeti Banjaluci, gdje je između ostalog razgovarao sa direktorima preduzeća iz oblasti namjenske industrije o modelima uspostavljanja snažnije saradnje Srbije i Republike Srpske.

Njegov domaćin bio je Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, koji se Vulinu zahvalio na posjeti, ali i na tome što je došao da pomogne u nastavku provođenja aktivnosti koje su započele prije nekoliko godina.

“Bit ćemo u prilici da promijenimo odnose za strateška preduzeća u RS, Orao, Kosmos i Fabriku motora specijalne namjene”, kazao je Đokić.

On tvrdi da će Ministarstvo odbrane Srbije omogućiti kvalitetnije poslovanje i dodijeliti nove poslove u RS za potrebe odbrane sistema u Srbiji.

“Firme će dobiti nove poslove, uposleni će biti kapaciteti i ostvarit će se bolji finansijski rezultati”, ocijenio je dodavši da su Kosmos mnogi otpisali, a ta firma danas ima šest miliona KM ugovorenih poslova za ovu godinu.

“Želimo i dalje da se razvija. Nastavit ćemo veze dvije vlade, nastaviti dimenziju da se u ovu aktivnost može ući”, kazao je Đokić.

On je u obraćanju medijima kazao da će se za ove projekte kandidovati još dva preduzeća, Tvornica prečišćača u Rogatici i fabrika u Rudom.

Ministar odbrane Srbije, Aleksandar Vulin ocijenio je kako su politički odnosi Republike Srpske i Srbije na najvišem nivpou, a ekonomski moraju biti podignuti na nivo političkih.

“Ja sam po nađrenju predsjednika Srbije i vrhovnog komandanta vojske Srbije Aleksandra Vučića ovdje, da radim na konkretnim prijedlozima kako da se povežu, unaprijede kapaciteti, da razgovaramo o modalitetima kako da tehnologiju, ljude i tradiciju stavimo u funkciju Ministarstva odbrane Srbije”, kazao je Vulin.

Saradnja sa ranije pomenutim preduzećima postoji, a to je prilika da je to potrebno podići na veći nivo, a samim tim unaprijedit će se poslovanje ljudi i život u RS.

“Kada oporavite Orao, Kosmos, vi čuvate najobrazovanije, inžinjere, ljude koji su dobro plaćeni i koji unaprijeđuju društvo”, ocijenio je Vulin.

“Želimo da pomognemo Republici Srpskoj i sebi. To je pravi put, tako Srbija i RS treba da sarađuju. Ovako ćemo pomoći jedni drugima”.

Vulin je odgovarajući na pitanja novinara kazao da su milionski iznosi u pitanju, s obzirom na to da se remont jednog savremenog lovca-aviona ne može uraditi sa 100.000 eura.

Poručio je da su održivost i dugoročnost saradnje najbitniji u svemu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.