Predsjedništvo BiH ugostilo delegaciju IDU-e

Vijesti 20. jan 201519:53 > 19:57
Anadolija

Članovi Predsjedništva BiH večeras su bili domaćini prijema u čast delegacije Međunarodne demokratske unije (IDU) koja je kao krovna organizacija narodnih stranaka iz cijelog svijeta danas u posjeti glavnom gradu BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić pozdravio je delegaciju IDU-e od skoro 60 članova te im poželio dobrodošlicu u Sarajevu i Predsjedništvo BiH.

“Dragi prijatelji, vidim dosta osoba koje sam viđao i ranije na sastancima. Zadovljstvo je vidjeti jedan broj osoba koja su bila značajno uključena u procesu demokratizacije BiH. Za nas je značajno da održavamo sastanke i to je polako jedna vrsta znaka da BiH postaje subjekt međunarodnih odnosa. Međunarodne institucije su ovdje bile prisutne, ali uvijek uglavnom kao vrsta kontrole, u ime tročlanog Predsjedništva mogu reći kako smo odlučni da puno pozitivnih informacija dolazi iz BiH nego što je to bilo do sada”, kazao je Ivanić.

Također je podsjetio kako su opći izbori u BiH održani u oktobru prošle godine.

“Prošli put nam je trebalo 15 mjeseci da formiramo vlast i vladu, jedino je Belgija bila malo duža od nas. Uvjeren sam da ćemo do polovine februara imati formiranu vlast. Na izborima su pobjedile stranke koje su bile bliske ovoj asocijaciji i svi skipa možemo biti zadovoljni. Još jednom, nadam se da nećete imati iskustvo koje su ovdje imali ministri Britanije i Njemačke. U skladu s evropskom tridicijom, sve je bilo unaprijed isplanirano osim jedne stvari: sarajevske magle. I sve ozbiljne političke inicijative u Sarajevu su bile ugrožene maglom. Ovih dana nije bilo magle i nadam se da je neće biti ni kada budete odlazili, nadam se da ćete uživati ovdje u BiH”, našalio se Ivanić.

Anadolija

Asocijaciju od 60 članova iz 30 zemalja svijeta u posjeti BiH  predovodi premijer Novog Zelanda Džon Kej (John Key), koji je i aktuelni predsjednik IDU.

Međunarodna unija demokrata (IDU) predstavlja međunarodni savez desničarskih političkih stranaka sa sjedištem u norveškom Oslu. IDU organizuje sastanke, konferencije i forume s članovima stranaka iz različitih zemalja svijeta s ciljem razmjene informacija i političkih iskustava.