Građani Sarajeva vraćaju dug za plin RS-a

Vijesti 20. sep 201717:26 > 19:32
N1

Kompanija Gazprom pozvala je bh. vlasti da se hitno uključe u rješavanje problema isplate zaostalog ratnog duga za plin. Pismo koje je iz Ambasade BiH u Moskvi proslijeđeno predstavnicima vlasti i kompanijama dolazi nakon riješenog klirinškog duga, koji je Rusija imala prema BiH.

Klirinški dug Rusije prema BiH od 125 miliona dolara za čas je raspoređen. Dio državi, dio entitetima i Brčko distriktu, ovim sredstvima se već najavljuju novi infrastrukturni projekti. Dug prema Rusiji za korištenje plina brzo je zaboravljen. No, Rusi ne praštaju. Kompanija Gazprom uputila je poziv predstavnicima vlasti da odmah riješe pitanje otplate duga za ratni plin. Tu, dogovora nema.

“To je obaveza oba entiteta, da se dogovore o otplati ovog duga i o tome obavijeste Rusku Federaciju. Za sada nemamo ozbiljnih naznaka da bi došla u pitanje isporuka plina Bosni i Hercegovini”, kazao je Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Ali ne isključuje ministar Šarović ni tu mogućnost. Strahuju i iz kompanije BH-Gas, uprkos činjenici da, kako kažu, uredno isplaćuju svoje obaveze za snabdijevanje plinom sada, ali i u ratu.

“To nije samo pitanje duga prema Gazpromu, to je pitanje unutrašnje raspodjele između premijera, jednostavno ne žele da u tome učestvuju. Za ovo vrijeme od 104,8 miliona dolara, do sada je isplaćeno sedam miliona dolara. Sa ovom dinamikom ova otplata će trajati 100 godina”, istakao je Almir Bečarević, savjetnik u kompaniji BH-Gas.

Dodatni problem predstavlja trenutni ugovor za isporuku plina, koji ističe krajem godine. Za to ne mare iz Republike Srpske jer njihova kompanija ima zaseban ugovor za isporuku plina. Što se tiče duga, godinama je zvaničnicima ovog bh. entiteta problem raspodjele troškova. Na pitanje – zašto ne učestvuje u vraćanju duga za plin, predsjednik Republike Srpske odgovara.

“To je nešto što smo mi riješili na osnovu ranijeg dogovora. Postoji dogovor da se na svaki kub potrošnje izdvaja pet dolara i plaća za taj dug, a onaj ko troši on i plaća. U Republici Srpskoj postoji određena potrošnja, zašto je Federacija prestala da plaća pitajte njih, mi nismo prekinuli ništa, je li tako”, pitao je Dodik.

Nisu prekinuli, jer sa otplatom duga nisu ni počeli, kaže savjetnik federalnog premijera Zlatko Hurtić.

“Ciničan odgovor, kao i uvijek od strane Dodika, koji se na ovaj način izruguje. Vrlo je jasno da su oni također u toku agresije na ovu zemlju koristili plin i da ga nisu plaćali, tako da ukupan dug naše zemlje prema Gazpromu uključuje i dug koji je napravila Republika Srpska, koji nije mali, već otprilike isti u odnosu na Federaciju”, podsjetio je Zlatko Hurtić, savjetnik premijera Federacije BiH.

Prema ranijim tvrdnjama Energoinvesta dug za korištenje plina u toku ‘90-ih bio je raspoređen – 53,89 miliona Fedreracija, 50,91 miliona dolara RS. Ukoliko se dogovor za isplatu bude i dalje odugovlačio, pitanje je da li će ruska kompanija čekati da im, uglavnom građani Sarajeva, kojim se od računa za grijanje odbija naknada za dug, u narednih stotinu godina riješi problem.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.