Odbijeni prijedlozi o izmjeni Izbornog zakona BiH

Vijesti 20. sep 201717:46 > 17:52
N1

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH odbijeni su prijedlozi poslanika Denisa Bećirovića o izmjeni Izbornog i Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, a podržan prijedlog Aleksandre Pandurević o izmjeni Krivičnog zakona.

Bećirović je ranije istaknuo da ne očekuje usvajanje ovog zakona u Predstavničkom domu zbog stavova poslanika iz Republike Srpske, ali je podsjetio da su predložene izmjene u skladu s praksom u evropskim zemljama gdje se kandidiranje na izborima onemogućava osuđenim ratnim zločincima. 

On je dodao da je “uspjeh je što su se izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje predviđaju zabranu kandidiranja pravosnažno osuđenim ratnim zločincima na izborima našao pred poslanicima”.

Na tajn način, izmjene Izbornog i Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, koje podrazumijevaju zabranu kandidovanja osuđenicima za ratne zločine na izborima, te zatvorske kazne za negatore genocida – nisu prošle pred državnim parlamentarcima.

Zabrana kandidovanja odnosi se na sve one koji su osuđeni za ratne zločine ispred Suda u Haagu, svih relevantnih sudova u Bosni i Hercegovini ali i sudova u drugim državama. Javno poricanje, odobravanje, opravdavanje ili negiranje genocida – predviđa zatvorske kazne od šest mjeseci do tri godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.