Počela humanitarna akcija "BiH za narod Sirije"

Vijesti 21. sep 201715:05 > 15:11
N1

Rat u Siriji traje već sedam godina, a 15 miliona ljudi je protjerano iz svojih domova, žive u ekstremno teškim uslovima.

Tim povodom humanitarna organizacija EMMAUS i Muftijstvo sarajevsko zajedno će provesti akciju prikupljanja i dostavljanja humanitarne pomoći, namijenjene narodu Sirije, i to u saradnji sa velikom turskom humanitarnom agencijom IHAHA.

U akciju prikupljanja pomoći za 5. konvoj, na podrčuju Muftiluka sarajevskog, uključeno je svih 284 džemata, na području 19. opština.

Pomoć u vidu brašna, ulja, tjestenina, džemova i dječijih pelena (isključivo domaći proizvodi), bit će prikupljana u svim džamijama na području Muftiluka, a za područje Sarajeva, ova akcija bit će implementirana i u nekoliko poslovnih jedinica kompanije Bingo.

Prikupljanje pomoći traje od 22. do 30. septembra, ali nakon toga predstoje i procedure koje se trebaju obaviti prije slanja šlepera za Tursku.

Muftija sarajevski prof. dr. Enes Ljevaković rekao je da su danas održanom konferencijom za novinare najavili početak humanitarne akcije pomoći narodu Sirije, izbjeglicama i prognanicima koji u teškim uslovima dočekuju jesen i zimu.

Elmedin Škrebo, pomoćnik direktora za razvoj i saradnju u MFS – EMMAUS, podsjetio je da je ova organizacija do sada samostalno i u saradnji sa muftijstvima tuzlanskim, banjalučkim i zeničkim od decembra prošle godine pa do sada u četiri konvoja dostavila 936 tona (39 šlepera) pomoći narodu Sirije.

Osman Atalay, član Upravnog odbora IHH, poručio je da narod Sirije već sedam godina doživljava veliku tragediju.

“Danas sam ovdje zbog pokretanja humanitarne akcije prikupljanja pomoći za sirijske izbjeglice. Borba i tragedija sirijskih izbjeglica traje više od sedam godina. Međutim, smatram da narod BiH najviše suosjeća sa stradanjem sirijskog naroda, jer su i oni proživjeli sličnu dramu i stradanja u proteklom ratu u BiH”, pojasnio je Atalay.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.