SO BHRT: Radnica zbog statusa na Facebooku ostala bez posla

Vijesti 22. sep 201716:31 > 16:32
N1

Iz Sindikalne organizacije (SO) BHRT-a situaciju koja posljednjih dana vlada u BHRT-u nazivaju sunovratom, a razlog je način na koji će radnicima biti isplaćena mjesečna primanja, plaća, topli obrok i naknada za prevoz.

“Sramna je činjenica da generalni direktor sa menadžerskim ugovorom i plaćom od nekoliko hiljada KM ovakvu odluku prepušta pojednicima iz Samostalnog sindikata radnika u BHRT-a, potpuno izostavljajući svoju odgovornost u trenucima kada je BHRT na koljenima, a radnici na ivici egzistencije”, poručili su iz SO BHRT.

Ocjenjuju da u menadžmentu nema empatije prema radnicima, kojima su uskraćena najelementarnija ljudska i radnička prava.

“Ovakvim djelovanjem i “pranjem ruku” od bilo kakve odgovornosti generalni direktor zajedno sa ostatkom menadžmenta svu odgovornost prebacuje na Samostalni sindikat, koji treba da donese odluku da li je radnicima bolje isplatiti topli obrok i naknadu za prevoz odmah, ili plaću do kraja tekućeg mjeseca, naravno bez bilo kakvih obaveza prema državi, fondovima socijalnog i penzionog osiguranja, uključujući i kreditna zaduženja uposlenika”, upozoravanju iz Sindikalne organizacije BHRT-a.

Upozoreno je i da, u trenucima kada egzistencijalne odluke donosi sindikat, generalni direktor i članovi menadžmenta RTV BiH bez plaće od 300 konvertibilnih maraka ostavljaju radnu kolegicu koja radi na održavanju čistoće zbog statusa koji je objavila na “facebook-u”, a na njeno radno mjesto angažiraju drugu radnicu.

“Treba li napominjati da je za ovu prljavu rabotu angažiran direktor “Sektora imovina”, imenovan pod još nerazješnjenim i krajne sumnjivim okolnostima, bez elementarnih uvjeta propisanih za to radno mjesto i naravno bez bilo kakve, pa čak i interne konkursne procedure.
Sve se ovo događa u vrijeme, napominju iz Sindikalne organizacije BHRT-a, kada radnici više ne mogu ovjeriti knjižicu niti na jedan dan i kada teško oboljeli radnici ne mogu dobiti (kupiti) propisanu terapiju.

“Radnicima, koji imaju kreditno zaduženje, dolaze opomene, a uposlenicima i njihovim porodicama, koji imaju hipotekarne kredite, prijeti izbacivanje na ulicu jer im je sadašnji menadžment odbio sredstva od kredita, ali ih nije uplatio bankama. Kao sindikat koji se bori za prava svih radnika, bili oni ili ne članovi Sindikalne organizacije BHRT-a, nikada na sebe nećemo preuzeti odgovornost i obaveze generalnog direktora i menadžmenta, a zaštitu naših prava uvijek ćemo tražiti u okvirima sindikalnog djelovanja i zakonskih normi koje reguliraju djelovanje sindikata, ali i obaveze poslodavca”, piše u saopćenju sindikata.

Zbog svega navedenog Sindikalna organiazcija BHRT-a donijela je zaključak da već naredne sedmice održi sastanak sa pravnim zastupnicima Sindikata državnih i policijskih složbenika BiH i zaposlenika u institucijama BiH (SPDS) na kojem će intenzivirati proces podnošenje krivičnih prijava protiv odgovornih lica u BHRT-u.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.