"Bošnjački narod kroz povijest bio etiketiran i proganjan"

Vijesti 26. sep 201720:10 > 27. sep 2017 07:10
Izvor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u nedavnom pismu poglavaru bosanskohercegovačkih muslimana Huseinu Kavazoviću naglasila je kako nikada nije govorila protiv protiv muslimana, Bošnjaka i BiH već je samo naglašavala političke pojave i procese koji izazivaju uznemirenost i zabrinutost, neovisno o tome gdje se oni događali.

Agencija Islamske zajednice u BiH u utorak je objavila da je predsjednica odgovorila Kavazoviću “koji je nedavno tražio da pojasni svoje izjave da su Bošnjaci teroristička prijetnja za susjedne države i Europu”.

“U pismu se predsjednica zahvaljuje na upućenom pismu, uvažavanju i iskrenim riječima, ali i dalje ostaje pri izrečenim stavovima“, objavila je MINA.

Grabar-Kitarović je u svom pismu napisala kako nijednu svoju riječ nije uperila protiv muslimana, ni protiv Bošnjaka, ni protiv Bosne i Hercegovine i izražava žaljenje što se u dijelu javnosti u Bosni i Hercegovini već mjesecima protiv nje vodi neargumentirana kampanja.

Grabar-Kitarović poručila je i kako je njezino političko djelovanje, pa tako i zauzimanje za što brže uključivanje BiH u EU, motivirano dobrobiti svih triju naroda, dobrobiti međudržavnih interesa Hrvatske i BiH te interesima mira i suradnje u jugoistočnoj Europi.

Hrvatska predsjednica navodi kako je bošnjački narod, kao i hrvatski, u povijesti bio etiketiran i proganjan, zatvaran u logore i ubijan.

“Vođena motivom da se to nikada više nikome ne ponovi, ujedno i s obvezom da štitim državne i nacionalne interese Republike Hrvatske i svih njezinih građana bez obzira na vjeru i naciju, dužnost mi je upozoravati na sve političke – ne dakle vjerske, nego političke pojave i procese koji izazivaju uznemirenost i zabrinutost, neovisno o tome gdje se oni događali, no posebice ako je riječ o ovom, našem dijelu Europe”, kaža se u pismu.

Kavazovićevo pismo uslijedilo je nakon tvrdnji iz ureda hrvatske predsjednice da u BiH ima tisuće radikaliziranih osoba koje predstavljaju potencijalnu sigurnosnu prijetnju na tragu terorizma.

To su opovrgnuli visoki bosanskohercegovački dužnosnici te državni ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.