U nastavku NATO vježbe angažovano 14 timova za spašavanje

Vijesti 27. sep 201714:14 > 14:17
MSBiH

Na lokacijama civilne NATO terenske vježbe “Bosna i Hercegovina 2017” u toku su "akcije spašavanja", koje se realizuju u sklopu praktičnog dijela aktivnosti.

Danas su od ranih jutarnjih sati počele aktivnosti praktičnog dijela te vježbe čiji je cilj postizanje efikasnije saradnje u hitnim situacijama te jačanje sposobnosti struktura civilne zaštite u BiH.

Aktivnosti se odvijaju na osam lokacija u okolini Tuzle na kojima su raspoređeni timovi za spašavanje iz 34 zemlje.

Po riječima koordinatora timova za spašavanje na vodi Boruta Horvata, broj timova koji učestvuju i lokacije koje su pripremljene za spašavanje na vodi i pod vodom je zaista impresivan i zbog veličine i broja učesnika.

“Učestvujem od 2008. godine u svim NATO i EU terenskim vježbama i do sada nisam bio na vježbi gdje je učestvovalo 14 timova za spašavanje na vodi i pod vodom, što je daleko više timova, u poređenju sa tim vježbama gdje smo imali najviše tri do četiri tima. Čak i prije početka praktičnog djela vježbe naš cilj je ostvaren, jer smo imali dobru koordinaciju, timovi se međusobno pomažu, dijele opremu, odnosno ostvarili smo međusobnu saradnju”, rekao je Horvat.

Današnje vježbe odvijaju se na lokalitetima jezera Modrac, fabrike Guming, rijeke Oskove i naftnih terminala u Živinicama, a scenario uključuje spašavanje od poplava, zemljotresa, rudarske nesreće, minskog incidenta, urbano pretraživanje i spašavanje i zaštitu u slučaju hemijskih, bioloških, radioloških prijetnji.

Vježba upravljanja posljedicama elementarnih nepogoda ”Bosna i Hercegovina 2017” okupila je oko 1.300 učesnika iz 34 zemlje i ima za cilj poboljšanje interoperabilnost međunarodnih aktivnosti u pružanju odgovora na elementarne nepogode, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.