Nastavak NATO vježbi u Tuzli: Kako spasiti ljudske živote

Vijesti 27. sep 201716:48 > 19:02
N1

Civilna NATO vježba "Bosna i Hercegovina 2017." u kojoj djeluje 1.300 učesnika iz 34 zemlje, nastavljena je i danas. Nekoliko vježbi danas je urađeno na različitim lokacijama u Tuzlanskom kantonu.

Kako blagovremeno postupiti i spasiti ljudske živote u saobraćajnoj nesreći, hemijskom incidentu i nesreći na žičari, pokazali su na jezeru Modrac timovi iz Bjelorusije, Ukrajine, Španije, Crne Gore, Hrvatske i naše zemlje.

To su neprocjenjiva iskustva. Na jednom mjestu imamo priliku da sa kolegama iz 34 zemlje i 48 različitih organizacija, izmijeniti iskustva, pričati o opremi i tenikama koji svi doma razvijamo“, naveo je Tomislav Marević iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje Hrvatska.

Spašavanje na vodi, pod vodom, hemijska detekcija i urbano traganje i spašavanje, bila su prilika da timovi, uz adekvatnu opremu, pokažu šta znaju i mogu.

Cilj cijele vježbe je interoperabilnost međunarodnih i lokalnih timova što se jutros pokazalo. Imalo smo tim iz službe za traganje i spašavanje pod vodom TK koji je zajedno sa ekipom iz Bjelorusije uradio dio scenarija“, istakla je Arina Bešlagić iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Svaka saradnja je definitvno veoma korisna u situacija kao što su ove. Učimo jedni od drugih praktične vještine. Sada smo vježbali zajednički sa timovima iz BiH i Hrvatske“, naveo je Ruslan Haudurovich iz Specijalne službe za spašavanje Bjelorusija.

Iako timovi iz BiH nemaju savremenu opremu i uslove kao međunarodne ekipe, imaju iskustva sa brojnim prirodnim katastrofama. U takvim situacijama, pomažu samo zajedničke snage.

Učimo i mi od Bosanaca i zbog toga smo jako sretni. Učimo jako mnogo o spremnosti i pripremanja. Zajednički dijelimo ciljeve u pripremi protiv požara, poplava, odrona. Svi radimo na tome da spašavamo ljudske živote“, rekla je Diane Acurio iz Civilnog vojnog programa Amerike.

“Niko sam ne može biti jak kao 34 zemlje zajedno. To je stvar solidarnosti kada je jedna zemlja u opasnosti, da svi oni koji mogu pomoći, to i naprave”, dodao je Marević.

NATO i partnerske zemlje vježbaju mehanizme za reagovanje u situacijama katastrofe kako bi poboljšali saradnju. Ova vježba doprinosi i jačanju sposobnosti domaćina da efikasno koordinira međunarodne operacije reagovanja u slučaju katastrofe.

Osim ove vježbe na Modracu, danas su urađene još dvije vježbe. Jedna na Gumingu u Tuzli gdje se održava vježba simulacije spašavanja unesrećenih iz ruševina kao posljedica zemljotresa, a druga vježba je u Živinicama. Vježbe se nastavljaju i sutra.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.