Gosti Pressinga na temu: Članovi UDBA-e u današnjoj politici

Vijesti 27. sep 201720:32 > 20:43
N1

Gosti Pressinga na N1, Ante Barišić, Goran Kovačević i Darko Trifunović odgovorili su na pitanje Amira Zukića - da li u današnjoj politici ima članova UDBA-e.

Ante Barišić je između ostalog i bivši član te službe bivše države, a danas ga u Hrvatskoj prozivaju zbog toga, uprkos tome što radi kao univerzitetski profesor.

“Ma pustite to, dajte molim vas. Ja ovdje govorim u privatno ime. Dajte da razgovaramo na stručan način, a ne da pridonosimo paranoji koja nas je dovde dotjerala.”

Kovačević je dodao: “Jedna stvar koja se može primijetiti, gospodin Barišić mi je zanimljiva osoba. Ušao je u situaciju gdje bi se država trebala pojaviti kao zaštitnik. Postoji potreba štićenja informacija iz prethodnog vremena. Sada Hrvatska to ne radi, nego ‘jaše’ po tome ko je bio u UDBA-i. Generalno, sve to ima veze sa ljudima koji su sada uništili zemlje lošom politikom, bez vizije, koji vide da je dizanje nacionalnih tenzija način za dobiti izbore”.

Ima li članova UDBA-e u sadašnjoj politici?, pitao je Zukić goste u sva tri N1 studija.

Kovačević: “Nemoguće je, kada je rat nastupio, puno je bilo profesionalaca, koji su radili u službi države. Sadašnjih političara, ima. Da li djeluju i štite ustav države – to je pitanje, da li su za državu ili protiv”.

Trifunović: “Ne vidim problem tu: Ti isti ljudi rade za državu kojoj pripadaju. Raditi sa nekim i raditi za nekoga, ne razdvaja se često. UDBA tog vremena, OZNA, to je bila naša služba, to je bila čast. Često se prema tome odnosimo kao da su špijuni.”

Barišić: “Postigli smo saglasnost. Sad ćemo vidjeti.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.